Çavuşoğlu: İtalya ve İspanya gerçek müttefik nasıl olur gösterdi

Çavuşoğlu: İtalya ve İspanya gerçek müttefik nasıl olur gösterdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 füze savunma sistemlerinin haricinde de sistemlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ile Dışişleri Resmi Konutu’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Yunanistan ve Makedonya arasında yaşanan isim krizini değerlendiren Çavuşoğlu, “Başından beri Makedonya’yı anayasal ismi ile tanıyoruz. Makedon halkının ve meclisinin aldığı ve alacağı kararlara saygılıyız. Bu anlaşma ile birlikte Avrupa Atlantik kurumlarına entegrasyonun önündeki engellerin de kalkacağını düşünüyoruz. Makedonya’nın istikrarı Balkanlar için önemli” dedi.

‘FETÖ MAKEDONYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ ZEHİRLİYOR’

Makedonya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin yıllık 500 milyon dolara ulaştığını söyleyen Çavuşoğlu, “Makedonya ile ekonomik ilişkilerimiz de güçleniyor. Bu sene 500 milyon dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık. Ama hedef 1 milyar dolar” diye konuştu.

“FETÖ’nün Makedonya’daki, faaliyetlerinin devam ettiğini” söyleyen Çavuşoğlu, “Güvenlik konusunda işbirliği çok önemli. FETÖ burada da ilişkilerimizi zehirliyor. Makedonya’ya bir liste verdik teslim edilmesini istediğimiz kişiler için” ifadelerini kullandı.

‘TALEP EDİLİRSE ABD’YE YARDIM EDERİZ’

Dün Suriye’nin Menbic kentinde yaşanan ve ABD askerlerinin de hayatını kaybettiği saldırıya değinen Çavuşoğlu, “ABD araştırıyor, bu saldırının arkasında kimler var ortaya çıkacaktır. Türkiye’den yardım talebi yok, ederlerse elimizden geleni yaparız. Terör, Suriye’de başından beri var. DEAŞ var, YPG, PKK var. İdlib bölgesinde yine diğer radikal gruplar var. Terör örgütleri bizim aldığımız kararları etkilememeli” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ve mevkidaşı Yaşar Güler’in Suriye’den çekilme kararını koordine etmek için görüştüklerini dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, “Güvenli bölge konusunda Türkiye’nin düşündükleri ile ABD’nin düşündükleri örtüşüyor mu, örtüşmüyor mu, görüşmelerde belli olacak. Bu kapsamda ilk görüşme de Genelkurmay Başkanı Yaşar Paşa ve Dunford arasında Brüksel’de yapılmıştır. Terörle mücadele için de bu konu oldukça önemli” şeklinde konuştu.

‘SINIRLARIMIZDA SADECE İTALYAN VE İSPANYOL PATRİOTLARI KALDI’

ABD’den 1.5 yıl önce Patriot alma talebinde bulunduklarını, 1 ay önce ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “olur” yazısı gönderdiğine belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Burada bizim için önemli olan kriterler var. Ne zaman teslim edilecek? Biz S-400’leri aldık; çünkü ihtiyacımız vardı. Ama daha fazlasına ihtiyacımız var. Çünkü sınırımızda sadece İtalyan ve İspanyolların Patriot’larının bataryaları kaldı. Onlara da çok teşekkür ederiz, gerçek müttefik nasıl olur gösterdiler. Teslim süresi ve fiyat da önemli. Fiyatla birlikte kredilendirme de çok önemli. Orta vadede bizim için önemli başka bir kriter var. Ortak üretim ve teknoloji transferi. Türkiye olarak ortak ve yerli üretime ayrıca teknoloji transferine önem veriyoruz.”

‘TERÖRLE MÜCADELEDE TÜRKİYE’NİN YANINDAYIZ’

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ise iki ülke arasındaki dostluğun sadece sözle değil davranışlarla da gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Dimitrov, “Makedonya’da her zaman terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olacaktır” dedi.

“Ekonomik işbirliğinin daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum” diyen Dimitrov, “İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılmasının gerçekleştirilebilecek bir hedef olduğunu düşünüyorum. Makedonya adına Türkiye’ye teşekkür ederim, özellikle NATO üyeliğinde bizi desteklediği için. Biz refah içerisinde olursak Balkanlar da refah içinde olacak” ifadelerini kullandı. (DHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.