Çavuşoğlu: ABD'yle Afrin pazarlığı yok

Çavuşoğlu: ABD'yle Afrin pazarlığı yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN International’da yayınlanan Afrin harekatına ilişkin haberlerde sivil kayıplar olduğu yönündeki iddiaları, ‘YPG propagandası’ olarak nitelendirdi.

Çavuşoğlu, Menbiç’in de harekat kapsamında olacağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaret ve ABD’nin ‘Afrin harekatı nedeniyle endişeli oldukları’ yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine de “Amerika, esas bizim endişelerimizi anlamalı ve karşılamalı. Burada sorunun kaynaklarından bir tanesi ABD’nin YPG/PKK ile yaptığı iş birliği. ABD bu tehdidi ortadan kaldırmazsa Türkiye kaldırır” dedi.

‘CIA YAZILI ÖZÜR DİLEDİ’

TGRT Haber’de soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Obama döneminde CIA’in Türkiye’den özür dileğini iddia etti.  Bir ülkenin terörü destekleyen ülke konumuna düşmemesi gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, “Zamanında Türkiye’yi sevmeyen ve kıskananlar, DEAŞ’a destek verdiğimiz yönünde asılsız iddialar ortaya attı. Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin terör örgütü DEAŞ’tan petrol aldığı yönünde suçlamada bulundu. Bir kez kez Kerry’den söz konusu iddialara ilişkin delil istedik. En son dedim ki ‘Bak ben delil veremedin diye açıklayacağım’. Sonra bize bir belge gönderdiler. CIA’den bir belge geldi. Verdik bizim istihbaratımıza, emniyetimizdeki arkadaşlar incelediler. Kilis Belediyesinin asfalt şantiyesi. Bunun yazısını, raporunu gönderdik. CIA, bizden yazılı bir şekilde özür diledi.”

TANKLARIN MODERNİZASYONU

Çavuşoğlu, TSK bünyesindeki Alman yapımı Leopard tanklarının modernizasyonunun durdurulduğuna dair iddialar konusunda, izne karar verecek komisyonun toplantısının ertelendiğini söyledi. Hükümetin kurulma aşamasında olduğu Almanya’da Türkiye lehine bir karar çıkmasının siyasileri zor duruma sokacağını, Türkiye karşıtı bir kararın da ilişkileri tekrar zedeleyeceğini öne süren Çavuşoğlu, dolayısıyla toplantının ertelendiğini ve kendisinin bu durumları bir sorun olarak görmediğini kaydetti.

‘SURİYE REJİMİYLE TEMASIMIZ YOK’

Bakan Çavuşoğlu, Suriye’de rejimle temasın olup olmadığına yönelik bir soruya karşılık, rejimle hala herhangi bir diplomatik temasın olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, Afrin’e ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi: “ABD ile bir pazarlık ya da temasımız olmadı. Zaten ABD’nin burada bilinen bir mevcudiyeti yok. Belki istihbarat elemanları vardır. Onlar da sahada zaten gizli bir şekilde dolaşırlar ama ABD’nin böyle bir mevcudiyeti yok. Dolayısıyla ABD ile konuşacağımız bir konu da değil. Bizim ABD’den isteğimiz zaten bellidir: Bu terör örgütüne desteği kessinler, silah vermesinler, bir de gölge etmesinler. Bizim beklentimiz gayet açık ve nettir.”

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.