Çavuşoğlu: ABD ve Rusya mutabakatın gereğini yapmadı

Çavuşoğlu: ABD ve Rusya mutabakatın gereğini yapmadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Netice alamazsak tıpkı Amerika ile denedikten sonra harekatı başlattığımız gibi yine gereğini yapacağız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerindeki konuşmasında ABD ve Rusya’nın Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı’nın ardından imzalanan anlaşmaların şartlarına uymadığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Mutabakatın gereğini yaptılar mı şu ana kadar, hayır yapmadılar. Yapılması lazım. Netice alamazsak, tıpkı Amerika ile denedikten sonra harekatı başlattığımız gibi yine gereğini yapacağız” dedi. IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyona da değinen Çavuşoğlu, “Ona en yakın İthavi diye bir adam var onu yakaladık Irak’a verdik. Bağdadi’nin yerini o gösterdi” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Hükümetin dış politikasında herhangi bir eksiklik olmadığını savunan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin geçtiği zorlu süreçlerin ardından Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde reformcu kimliğine geri döndüğünü” söyledi.

Türkiye’nin sorumluluklarını yerine getirdiğini belirten Çavuşoğlu, “Her şeyin sorumlusu olarak Türkiye’yi görmek, Türkiye’ye ve bize haksızlıktır” diye konuştu.

‘ATAMALARI OBJEKTİF KRİTERLER ÇERÇEVESİNDE YAPIYORUZ’

Dışişleri Bakanlığı atamalarına ilişkin yapılan eleştiriler üzerine Çavuşoğlu, “Dışişleri Bakanı olduğum günden bu yana bakanlık içinde ekipçilik vesaire tüm anlayışları bir kenara bırakarak, tüm atamalarımızı içeride ve dışarıda objektif kriterler çerçevesinde yapıyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, dışişleri bakan yardımcıları ve personeller konusunda ilgili kişilerle atamalar konusunda istişarelerin yapıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda toplamda 249 büyükelçimiz var ve sizin tabirinizle dışarıdan 24 büyükelçimiz var. 249’a 24. Öyle bir anlatıyorsunuz ki sanki bakanlığın tamamen içeride ve dışarıda herkes dışarıdan atanmış. Bu da doğru değil. Size göre azdır, çoktur ama ihtiyaca göre karar veriyoruz. İhtiyaca göre karar verdiğimize göre ve yasal bir şey yapıyoruz. Etik olmayan bir şey yapmıyoruz.”

‘MUTABAKATTA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK’

Türkiye’nin, “ABD ve Rusya arasında sıkışık bir ülke olmadığını” söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Bizim hazırladığımız metinler üzerinden müzakere yapılarak mutabakat sağlandı ya da ortak açıklama yapıldı. Arkadaşlarımız da gerçekten çok iyi bir şekilde çalıştılar. Sonuçta burada biz iki ülkeyle de beş gün içinde mutabakata vardık. Burada şu anda bu mutabakatın gereğini yaptılar mı tamamen? Hayır yapmadılar, yapılması lazım. Biz mutabakat gereği üzerimize düşeni yaptık ama tacizler olduğu zaman da gereğini yaptık ama buradan bir netice alamazsak tıpkı Amerika ile denedikten sonra harekatı başlattığımız gibi yine gereğini yapacağız. Bunun başka çaresi yok. Yanı başımızdaki terör tehdidini bizim mutlaka temizlememiz lazım.”

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.