Cari açık nisanda 1.3 milyar dolar

Cari açık nisanda 1.3 milyar dolar

Cari denge nisan ayında 1.3 milyar dolar açık verdi. Yılın ilk 4 ayındaki açık ise 3.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Daha önce mart ayı için açıklanan 589 milyon dolarlık cari açık, 613 milyon dolara revize edildi.

Merkez Bankası nisan ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Cari işlemler açığı (bir ülkenin ithal ettiği malların ihraç ettiği mallardan fazla olma durumu) nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre 4.2 milyar dolar azalarak 1 milyar 334 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-nisan döneminde ise açık 3,3 milyar dolar oldu. 12 aylık cari işlemler açığı ise 8 milyar 634 milyon seviyesine ulaştı.

İhracat birim değer endeksi ise nisan ayında yüzde 7,1 azaldı.

Merkez Bankası açıklamasında, ” Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar 656 milyon dolar azalarak 1 milyar 844 milyon dolara ve birincil gelir dengesi açığının 263 milyon dolar azalarak 1 milyar 243 milyon dolara gerilemesinin yanı sıra, hizmetler dengesi kaynaklı net girişlerin 401 milyon dolar artarak 1 milyar 738 milyon dolara yükselmesi etkili olmuştur” denildi.

Cari açığı kapatmak için rezervlerden 2 milyar dolar harcandı. 2018’in ilk 4 ayında net 19 milyar dolar yabancı kaynak girişi olurken, bu yılın ilk 4 ayında 2 milyar dolara düştü.

NET ÇIKIŞLAR ARTTI

Nisanda doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına oranla 140 milyon dolar azalarak 578 milyon dolar oldu.

Portföy yatırımları 4 milyar 519 milyon dolar tutarında net çıkış yazdı. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 78 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 662 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 568 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirirken, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 1 milyar 405 milyon dolar ve 511 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Diğer yatırımlarda 1 milyar 281 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları ve yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları sırasıyla 3 milyar 56 milyon dolar ve 1 milyar 492 milyon dolar net artış gösterdi.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 833 milyon dolar ve 72 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirirken, diğer sektörler 157 milyon dolar net kullanım sağladı.

İHRACAT DEĞER ENDEKSİ GERİLEDİ

Öte yandan TÜİK’in açıkladığı ihracat birim değer endeksi, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 3,7, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 8,6, yakıtlarda yüzde 2 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 7,7 azaldı.

İthalat birim değer endeksi nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 3,5, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,5 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,7 azalırken, yakıtlarda yüzde 3,1 arttı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.