Cahit Berkay: Niyet başka, hakkımızı arayacağız

Cahit Berkay: Niyet başka, hakkımızı arayacağız

Cahit Berkay: Cahit Berkay gibi yüzlerce esere imza atmış, yüzlerce eserin sahibi bir adamı yani beni üyelikten atmışlar. Ben de bunu biraz önce gelen telefonla öğrendim. Niyetleri başka olunca bunu neden yaptıklarını anlamak çok zor değil.

Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği’ne (MESAM) atanan kayyım; Arif Sağ ile birlikte aralarında, Cahit Berkay ve Ali Haydar Timisi’nin de olduğu onlarca sanatçıyı kurumdan ihraç etti.

İhraçların bugün yapılacak Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin 9. Olağanüstü Genel Kurulu toplantısından hemen önce yapılması dikkat çekti.

‘NİYETLERİ BAŞKA’

MESAM’dan ihraç edilen sanatçılar arasında yer alan Cahit Berkay Cumhuriyet gazetesinden Öznur Oğraş Çolak’a verdiği röportajda, “Cahit Berkay gibi yüzlerce esere imza atmış, yüzlerce eserin sahibi bir adamı yani beni üyelikten atmış. Niyetleri başka olunca bunu neden yaptıklarını anlamak çok zor değil. Hukuksal anlamda sonuna kadar hakkımızı arayacağız” dedi.

MESAM’a kayyım atanmasının ardından ilk kez yapılacak genel kurul, Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi’nde saat 11.00’de başlayacak. İhraç edilen sanatçılar MESAM üyelerine bugünkü olağanüstü genel kurula katılım çağrısı yaptı. Sanatçılar bugün başlayacak genel kurul öncesinde ihraç kararını protesto edecek.

Haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyleyen Cahit Berkay yaptığı açıklamada, “Cahit Berkay gibi yüzlerce esere imza atmış, yüzlerce eserin sahibi bir adamı yani beni üyelikten atmışlar. Ben de bunu biraz önce gelen telefonla öğrendim. Niyetleri başka olunca bunu neden yaptıklarını anlamak çok zor değil. MESAM’ı alıp birilerinin kucağına oturmak istiyorlar. Biz haklarımızı, üyelerimizin, eser sahiplerinin haklarını çok ciddi şekilde koruyorduk. Onlar şimdi çeşitli kurumlarla oturup iş birliği yapıp eserleri daha ucuza yok paraya kullanacaklar. Nerede kullanacaklar, müzik eseri kullanan kurumlar televizyon, radyo nerede müzik geçiyorsa orada. Biz yani MESAM hak arayışında mücadele veriyorduk. Amaçları bu mücadeleyi kırmak. En son televizyonlardan bize indirim talepleri geliyordu. Bunlara karşı bir duruşumuz vardı. Bugün saat 11.00’de yapılacak toplantıya tabii ki gideceğiz. Bir aylık bir itiraz hakkımız var bildiğim kadarıyla, hukuki süreç nasıl çalışır şu an bilemiyorum. Hakkımızı arayacağız. Hukuksal anlamda ne gerekiyorsa hepsini yapacağız” ifadelerini kullandı. Arif Sağ ve ekibi Coşkun Sabah başkanlığındaki Geçici Yönetim Kurulu tarafından Haysiyet Kurulu’na sevk edilmişti.

‘SANATA, SANATÇIYA KAYYIM ATAYAN ANLAYIŞA KARŞI DURACAĞIZ’

Tüm bu yapılan haksız, hukuksuz ve gayri ahlaki uygulamalara karşı, haklı mücadelelerini sonuna kadar devam ettireceklerini belirten Arif Sağ Başkanlığı’ndaki yönetim kurulu üyeleri yaptıkları basın açıklamasında, “Üyelerimizden aldığımız güçle bu darbeci yönetimle birlikte, sanata ve sanatçıya kayyım atayan anlayışa karşı duracağız, ayrıca yapılan tüm hukuksuzlukların hesabını yargı önünde soracağız” ifadelerini kullandı. 6 madde halinde hazırladıkları basın açıklaması şu şekilde devam ediyor:

1. Bakanlık tarafından MESAM’a geçici olarak atanan Coşkun Sabah, Turhan Taşan, Vedat Çetinkaya, Recep Ergül, Polat Yağcı, İpek Açar ve Fuat Güner’den oluşan yönetim kurulu, başta Arif Sağ, Cahit Berkay, Ali Haydar Timisi, Metin Karataş ve Ali Rıza Binboğa olmak üzere 30’a yakın MESAM üyesini bu sabah hukuksuz gerekçelerle MESAM’dan ihraç etmiştir.

2. Bu ihracın en büyük sebebi 31 Mayıs Perşembe günü yapılacak olan genel kurulda bu üyelerin genel kurula girmelerini engelleyerek, seçme seçilme haklarını hukuksuz bir şekilde ellerinden almaktır. Bu yapılanlar geçici yönetim kurulunun taraflı, antidemokratik ve yapılacak olan seçimlere doğrudan müdahale ederek Coşkun Sabah ve Recep Ergül’ün başını çektiği, aynı zamanda Orhan Gencebay tarafından da desteklenen ekibin rakipsiz olarak seçilmesini sağlamak ve MESAM’ı antidemokratik bir uygulama ile ele geçirmektir.

3. Seçime bir gün kala yapılan bu hukuksuz uygulama ile yapılmak istenen, MESAM Genel Kurulu’nda daha önce üyelerin büyük çoğunluğunun desteğiyle seçilen ve haklarında ihraçlarını gerektirecek hiçbir yolsuzluk tespit edilemeyen Arif Sağ başkanlığındaki yöneticileri, sudan bahanelerle genel kurula sokmayarak, oluşacak kaos ortamından nemalanarak MESAM’ı ele geçirme operasyonudur.

4. Yapılan bu antidemokratik uygulamanın en büyük göstergesi, ihraç edilen üyelerin, haklarında daha ihraç kararı verilmeden ve 1 aylık itiraz süresi dolmadan, MESAM web sitesinde yayınlanan hazirun listelerinden isimlerinin silinmesidir.

5. Ayrıca tüzüğe göre MESAM üyelerinin üyelik türüne ilişkin uyuşmazlıklar genel kurul tarafından karara bağlanması gerekirken, tamamen keyfi ve hukuksuz bir biçimde 109 MESAM üyesinin seçme-seçilme hakkı ellerinden alınmıştır.

6. Tüm bu hukuksuzlukların yanı sıra son 3 ay içerisinde tüzüğe açıkça aykırı olarak 50’den fazla yeni üye kaydı yapan Coşkun Sabah başkanlığındaki geçici yönetim, bu kişilerin haksız olarak oy kullanmasını sağlamaya çalışmaktadır

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.