Bursalı: AKP’lilerin HDP oyları için görüşmedikleri aşiret kaldı mı bilmiyorum

Bursalı: AKP’lilerin HDP oyları için görüşmedikleri aşiret kaldı mı bilmiyorum

Bursalı: "AKP’lilerin HDP’ye oy veren Kürtlerin oyunu almak için sahada görüşmedikleri kanaat lideri-aşiret kaldı mı bilmiyorum."

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde bazı büyükşehirlerde aday göstermeyecek olan HDP seçmeninin oyunu alabilen adayların avantajlı olacağını belirttiği ‘Ah şu HDP oylarını ben alabilsem...’ başlıklı yazısında yazısında, “AKP’lilerin HDP’ye oy veren Kürtlerin oyunu almak için sahada görüşmedikleri kanaat lideri-aşiret kaldı mı bilmiyorum. AKP şüphesiz ki HDP’yi işlemez hale getiren tutuklamalarıyla, resmi bir işbirliğini gündeme getiremez, ama amaçları HDP’li seçmeni ikna ederek “tabanda ittifak-işbirliği” gerçekleştirmek!” diye yazdı.

Bursalı üç büyükşehirdeki oy oranlarını vererek devam ettiği yazısından şunları yazdı: Seçimlerde AKP-MHP ittifakına karşı, CHP-İYİ Parti ittifakı oy açısından zayıf, ama sahada HDP’li seçmenin önemli yerlerde bu ittifaka veya CHP’li adaylara oy vermesi durumunda, AKP’nin kaybetmesini sağlayacak bir etki yapacak gibi.

Mesela İstanbul’da HDP’nin oy oranı azımsanmayacak ölçüde: 12.52 (1 milyon145 bin 639 seçmen), İYİ Parti’nin 8.05. MHP 8.14.

CHP’nin bir İzmir sorunu yok ama orada da HDP’nin oyu 11.31. İYİ Parti’nin ise 11.05. MHP’nin 6.12. Ankara’da HDP: 6.07, bu kentte İYİ Parti oyu ise 12.25. MHP 13.

HDP seçmeni pek çok büyük kentte iktidar partilerini kaybettirecek potansiyele sahip. Bu mekanizma pek çok yerde işleyecek gibi gözüküyor. HDP’li seçmenin büyük çoğunluğu partilerinin doğrultusunda oy kullanır, CHP’ye vermeyin derse, vermezler.

Konu açılmışken, Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi Mustafa Aydın ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği “Türkiye Sosyal-SiyasalEğilimler Araştırması 2018” raporunda, “HDP’nin Kürt halkını Temsiliyeti” soruşturuldu ve yüzde 22.7 oranı ile evet eğilimi çıktı. Yüzde 35 soruya ne ediyor ne etmiyor yaklaşımında bulunurken, yüzde 43.3’ünde temsil etmiyor kanaati egemen.

Bu soruya HDP’lilerin eveti yüzde 48’i buluyor ve yüzde 37 de “ne ediyor ne etmiyor” düşüncesinde... 

PKK’nin Kürt halkını temsiliyetine HDP’liler ne diyor: Evet diyenler yüzde 19; ne ediyor ne etmiyor 37 ve temsil etmediğini düşünenler yüzde 44.

Bu tabloya göre belki bir saptama yapalım: HDP’li seçmen büyük ölçüde PKK’yi dışlıyor. Parti herhalde bu araştırmayı görmüştür. Özetle, ekonomik krizi de katarsak, seçimlerde sürpriz sonuçlar çıkacak gibi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.