Buldan: Krize gerek kalmadan Demirtaş bırakılsın

Buldan: Krize gerek kalmadan Demirtaş bırakılsın

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, AİHM’nin Demirtaş hakkında verdiği karara dikkat çekerek, “Krizlere gerek kalmadan, Sayın Demirtaş tahliye edilmelidir” dedi.

Diyarbakır’a çeşitli ziyaretlerde bulunmak için gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki milletvekilleri, Demokratik Toplum Kongresi’ni (DTK) ziyaret etti.

Buldan, DTK’yı ziyaret etme amaçlarının, Hakkari Milletvekilleri ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in Diyarbakır Cezaevi’nde 15’inci gününe giren açlık grevi ile ilgili bilgi almak, kendisine desteklerini ifade etmek olduğunu belirterek, “Sayın Leyla Güven kendisi için bu eylemi başlatmadı. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması içindir. Sayın Öcalan 3 buçuk yıldır ailesi, avukatları ve siyasi heyetlerle görüştürülmeyen, kendisine tecrit içinde tecrit uygulanan bir şahsiyettir. Bu tecrit sadece İmralı cezaevinde uygulanmaktadır” dedi.

Buldan sözlerin şöyle devam etti;

MÜZAKERENİN ÖNEMİ VE SONUÇLARI: 2011 yılında başlayan ve 2015 yılına kadar devam eden barış müzakere rolünün, Türkiye demokrasisine verdiği faydanın, bu anlamda yürütülen görüşmelerle Türkiye’deki havanın ne kadar iyi bir atmosfer olduğuna, o dönemlerdeki demokratikleşme alanındaki adımların ne kadar pozitif olduğuna tanıklık ettik. Görüşmelerle birlikte yaşananlar, ülkede kimsenin acı çekmediğini, ölümlerin ve baskıların olmadığını, huzur havasının olduğunu gördüğümüz bir süreçti. Bu süreç 2015 yılında bitirilmesiyle birlikte bu ülkenin tekrar çatışmalı sürece girmesi, insanların yaşamını yitirmesi, Türkiye halklarının kabul etmediği bir durumdur.

DEMİRTAŞ’IN TUTUKLULUĞU HUKUKSUZDUR! Cezaevlerinde tecridin yanı sıra hukuksuz bir şekilde sadece düşüncelerinden dolayı binlerce insanın rehin olarak tutulduğu bir dönemdeyiz. AİHM’in verdiği Demirtaş kararının hükümet tarafından yok sayılması kabul edilir değil. Sayın Demirtaş’ın şu an itibari ile cezaevinde tutulması yeni bir hukuksuzluktur. Kimsenin yargıya müdahale hakkı olmadığını belirtmek isterim. Yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini ifade edenler, arkadaşlarımız ile ilgili verilen kararları görmezden geliyorlar. Kendileri AİHM’e başvururken, lehte sonuç çıkınca tanıyorlar, arkadaşlarımızla ilgili kararları da boş görmekteler.

‘KRİZLERE GEREK KALMADAN…’

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Buldan, yerel mahkemenin Demirtaş ile ilgili AİHM’in verdiği karara uymaması durumunda izleyecekleri tavır ve tutuma dair şunları söyledi: “Hukuki ve siyasi olarak girişimlerimiz devam edecek. Bir an önce yapılan başvuruyu kabul etmesi en doğru yoldur. Yerel mahkemeler aksini bir kararda ısrar ederlerse, ulusal ve uluslararası hukuk yollarını zorlayacağız. Bunlara gerek kalmadan, kriz yaratılmadan yerel mahkemelerin tarafsız bir şekilde kararı dikkate alması gerekiyor. Türkiye’de ekonomik kriz almış başını gidiyor. AKP’nin iktidarı döneminde kriz ve kaos dönemleri olmuştur. Son 3 yıl içerisinde AKP’nin yanlış politikaları neticesinde ülke uçuruma sürüklenmektedir. Bütün krizlerin nedeni AKP hükümetidir. Her kriz yeni bir krizi doğurur. Demirtaş ile ilgili durum krize neden olursa, Türkiye’nin halklarına, inançlarına fatura olarak ödettirilecektir. Buna gerek kalmadan kararın yerine getirilmesi temel arzumuz ve talebimizdir. Bu krizlere gerek kalmadan, Sayın Demirtaş tahliye edilmelidir.”

‘HER HANGİ BİR PARTİ İLE GÖRÜŞMEDİK’

Buldan, yerel seçimlere dair “CHP ile temas halinde misiniz?” yönündeki soruyu ise şöyle cevapladı: “Herhangi bir parti ile şu ana kadar merkezi olarak herhangi bir görüşme yapmadık. İl düzeylerinde görüşmelerin olduğunu biliyoruz. Büyükşehirlerde güç birliğine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. AKP’nin gerilemesi açısından birçok ilde güç birlikleri yapacağımızın halkımız tarafından talep edildiğini ifade edebiliriz. İleriki günlerde bu tür temaslar olursa, güç birliği adayı olursa kamuoyu ile paylaşacağız.” (Kaynak: MA)

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.