Buldan: Hüda Par Kürtlerden özür dilemedi

Buldan: Hüda Par Kürtlerden özür dilemedi

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, canlı yayında gündemdeki konuları değerlendirdi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, TELE 1 canlı yayınına katıldı.

Eş başkanlar; Banu Güven, Hilmi Hacaoglu, Ünsal Ünlü ve Ayşegül Doğan’ın sorularını yanıtladı.

BULDAN: HÜDA PAR KÜRTLERDEN ÖZÜR DİLEMEDİ

İttifakla ilgili soru üzerine Pervin Buldan, “Bir taraftan sol sosyalist partilerle, diğer taraftan da Kürt partileri, Kürdistani partilerle ittifak görüşmelerimiz oldu. HÜDA PAR’la ittifakla ilgili yoğun mesaj aldık. Geçmişte HÜDA PAR’ın hataları var. Bunlar unutulması mümkün olmayan meseleler. HÜDA PAR özeleştiri yapmadan, Kürt halkından özür dilemeden ittifak kuramaz doğru olmazdı” dedi.

TEMELLİ: 16 NİSAN’DA YAPTIKLARINI YASA HALİNE GETİRDİLER

AK Parti’nin HDP’yi baraj altında tutarak TBMM’de çoğunluğu sağlamayı hedeflediğini söyleyen Sezai Temelli, “HDP’yi parlamento dışı bırakarak 400 vekile ulaşıp temsiliyeti azaltmak istiyorlar. Bölgede 16 Nisan’da yapmış olduklarını yasa haline getirdiler. HDP’siz parlamento Erdoğan rejimidir. HDP’li parlamento demokrasi demektir” diye konuştu.

BULDAN: AKP, MHP İTTİFAKINDAN ZARAR GÖRDÜ

MHP ile yapılan ittifakın AK Parti’ye zarar verdiğini savunan Buldan, “AKP, MHP ile yaptığı ittifaktan zarar gördü. İYİ Parti, MHP’den daha fazla oy alacak. MHP’den ya da milliyetçi kesimden AK Parti’ye gidecek çok fazla bir oy olmayacak. İttifak yapılmasaydı, MHP baraj altında kalacaktı” dedi.

Yeni bir çözüm süreciyle ilgili soruya Buldan, AK Parti’yle bir temaslarının olmadığını söyledi. Buldan, “AKP ile hiçbir temasımız yok, olmadı, olmayacak. Türkiye’de 6 milyon insanın oyunu almış bir partinin cumhurbaşkanı adayı şu anda cezaevinde rehin tutuluyor” ifadelerini kullandı. Buldan, daha sonra başka bir programı nedeniyle yayından ayrıldı.

2010 anayasa değişikliği referandumundaki “Yetmez ama evet” tercihi hakkında özeleştiri gerekip gerekmediği hakkındaki soru üzerine Temelli, şunları söyledi:

“O süreci değerlendirdiğimizde evetin de, boykotun da, yetmez ama evetin de kesiştiği kümeler vardı. Bunun bir kısmı özeleştiriye muhtaçtır ama bir kısmının da haklı gerekçeleri vardır. Bu sürecin başlangıcı olarak 2010’u görmek yanlıştır. 2010’dan 2018’e çok şey değişti. Nitekim hayır diyenlerle 12 Eylül’ün yargılanması için mahkemelerde yan yana geldik. Siyasi süreçleri değerlendirirken o dönemlerin dinamiklerini göz önünde bulundurmak gerekir.”

TEMELLİ: BIÇAĞI BİLEYEN BİR DEVLET VAR

İzleyicilerden gelen “Anketlere göre, baraj sorununuz yok, siyasi taktik olarak mı bıçak sırtındayız diyorsunuz?” sorusu üzerine Sezai Temelli, “Son yapılan bir ankete göre, kararsızlar dağıtıldığında HDP yüzde 10,2. Hala bıçak sırtı. Çünkü bıçağı sürekli bileyen bir devlet var. Her araştırma firmasında da farklı farklı sonuçları izliyorsunuz. Bu yüzden herhangi bir ankete bakıp tamam diyemezsiniz. Ankete göre, Cumhur İttifakı’nın oyu 42-43, Millet İttifakı’nın da yüzde 40 civarı” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.