Binlerce yavru penguen boğularak öldü

Binlerce yavru penguen boğularak öldü

Antarktika'da binlerce yavru imparator penguen, üzerinde yaşadıkları buz tabakasının kopması sonucu boğularak öldü.

Antarktika’da binlerce yavru imparator pengueninin, üzerinde yaşadıkları buzulun kötü hava koşulları yüzünden parçalanması nedeniyle boğularak öldüğü ortaya çıktı. Bilim insanları olayın Antarktika’daki Weddell Denizi’nde 2016 yılında yaşandığını açıkladı. Sürüdeki yetişkin penguenlerin, faciadan sonra yeniden üreme çabasına girmediği de belirtildi.

BİR GECEDE SUYA GÖMÜLDÜLER

Yavru penguenlerin ölümünü duyuran İngiliz Antarktika Araştırmaları (BAS) ekibi, facianın uydu fotoğrafları anlaşıldığını belirtti. Buna göre, 14 bin ila 25 bin çift penguenin yumurtadan çıkan yavrularını onyıllardır büyüttüğü ve penguen dışkılarıyla kaplı alan bir gecede aniden suya gömülerek yok oldu. Binlerce yavru penguen de bu sırada boğularak öldü.

BUZUL PENGUENLER İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

İmparator penguenleri, en ağır penguen türü olarak dev buz kütleleri üzerinde üremeye ihtiyaç duyuyor. Nisan ayında geldikleri büyük buzullar üzerinde yavrularının tüylerinin çıkacağı aralık ayına kadar kalıyorlar. Penguenlerin hayatta kalabilmesi için buzulun parçalanmaması gerekiyor; zira yavrular bu sürede henüz yüzme öğrenmemiş oluyor.

‘BUZ TABAKALARI ARTIK GÜVENLİ DEĞİL’

Ancak 2016 yaşanan olayda, söz konusu penguenlerin yaşadığı buz kütlesi şiddetli rüzgar nedeniyle koptu ve kuşların ölümüne yol açtı. Araştırma ekibinden Dr. Peter Fretwell, küresel ısınmaya dikkat çekerek penguenler için geçmişte güvenli olan buz tabakaları artık sağlam olmadığını söyledi.

2016’da yavrularını kaybeden penguen sürüsünün ise yeni üreme alanlarına gittiği sanılıyor. 50 kilometre uzaktaki bir penguen sürüsünün nüfusunun son üç yılda büyük artış gösterdiği de belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.