Bilirkişi bilir işi: Şirkete çalışmış!

Bilirkişi bilir işi: Şirkete çalışmış!

Alpu Termik Santrali’nin iptali için açılan davada bilirkişi raporunu geciktiren Harun Tanrıvermiş, daha önce en az dört ayrı projede santrali planlayan EÜAŞ için çalışmış.

Eskişehir’in Alpu Ovası üzerine kurulmak istenen Alpu Termik Santralı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararının iptali için açılan davada görevli bilirkişinin daha önce, dört farklı Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) çalışmasında görev aldığı belirlendi.

Medyascope’dan Doğu Eroğlu‘nun haberine göre, 28 Ağustos 2018’de gerçekleştirilen bilirkişi keşfi üzerine hazırlanacak rapor, Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin alacağı kararda etkili olacak. Bilirkişi raporunun hazırlanmasından sorumlu heyet üyesi Prof. Harun Tanrıvermiş’e uzun süre ulaşamayan Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, Tanrıvermiş’in görev yaptığı Ankara Üniversitesi’ne 9 Kasım 2018’de yazılı bildirim yaptı.

Mahkemenin rektörlüğe gönderdiği yazıya göre, raporun hazırlanması için dava dosyasının teslim edildiği heyet üyesi Tanrıvermiş, henüz dosyayı bilirkişi heyetinin diğer üyelerine göndermemişti. Bu gelişme üzerine bilirkişi heyetinden bir başka uzman, 12 Kasım 2018’de mahkemeye başvurarak bilirkişi raporunun hazırlanması için üç aylık ek süre istedi. Üç aylık süre talebi, dava dosyası Tanrıvermiş tarafından diğer üyelere gönderilmediği için bilirkişi raporu hazırlanmasına daha hiç başlanmadığını teyit ediyor.

EÜAŞ, TERMİK SANTRALIN PLANLAYICISI

Raporun ve davanın sürüncemede kalmasının sorumlusu Tanrıvermiş’in kişisel özgeçmişinde belirttiği araştırma ve uygulama projeleri deneyimlerine göre, Tanrıvermiş 2015 ve 2016’da dört farklı EÜAŞ çalışmasında görev yapmış. Bu çalışmalar arasında, termik santral proje sahalarındaki kamulaştırma ve arazi değerleme faaliyetleri de bulunuyor. Bir kamu kuruluşu olan EÜAŞ, Alpu Termik Santralı projesinin de planlayıcısı.

TMMOB İTİRAZ ETMİŞTİ

Bilirkişi raporu sürecinin Tanrıvermiş tarafından tıkanması, Alpu Termik Santralı Projesi’ne dava açan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB), bilirkişi heyeti için belirlenen isimlere yaptığı itirazı tekrar gündeme getirdi. Bilirkişi heyetinde yer alan uzmanların belirlenmesinin ardından TMMOB vekilleri 26 Temmuz 2018’de, bilirkişi keşfinden yaklaşık bir ay önce mahkemeye itirazda bulunmuş, Tanrıvermiş’in hem uzmanlık alanı hem de enerji ve maden şirketleriyle ilişkilerinden ötürü ‘bilirkişilik yapmaya uygun olmadığını’ ifade etmişti. TMMOB’ye göre, tarım alanları üzerine kurulmak istenen santral projesi davasında belirlenecek “ziraat bilirkişisinin” Alpu’nun toprak yapısı ve verimliliği konusunda değerlendirme yapabilecek bir isim olması, “toprak ve bitki besleme” alanında uzmanlığının bulunması gerekiyordu. TMMOB, ziraat bilirkişisi olarak belirlenen Tanrıvermiş’in ise kıymet takdiri ile gayrimenkul geliştirme ve yönetimi konularında uzmanlaştığını, dolayısıyla dava konusunu değerlendirmekte eksik kalacağını ileri sürdü. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, “ileri sürülen iddiaların objektif rapor hazırlanmasına ve tarafsızlığa engel olmadığını” belirterek bu itirazı 3 Ağustos 2018 tarihinde reddetmişti.

KAMULAŞTIRMA, ARAZİ DEĞERLENDİRME…

TMMOB’nin itiraz gerekçeleri arasında, Tanrıvermiş’in üniversite internet sitesinde yer alan biyografisinden bir alıntı da bulunuyordu. TMMOB’ye göre Tanrıvermiş’in biyografisinde, “enerji ve madencilik firmaları ile gayrimenkul ve inşaat şirketleri dahil özel kişi ve kuruluşlarca desteklenen birçok araştırma ve uygulama projesinde araştırmacı ve yürütücü olarak yer aldığı” belirtiliyordu. TMMOB, bu durumun olası bir çıkar çatışmasına yol açabileceğini ve bilirkişinin tarafsızlığı hakkında şüphelere yol açtığını ifade etmişti. Mahkeme bu itirazı geri çevirdi fakat bilirkişi raporu yazım sürecinin hiç başlamadan durması üzerine yapılan daha detaylı bir inceleme, Tanrıvermiş’in Alpu Termik Santralı projesinin sahibi EÜAŞ için 2015 ve 2016 yıllarında pek çok görev üstlenmiş olduğunu gösteriyor. Tanrıvermiş’in üstlendiği işler arasında termik santral proje alanlarındaki kamulaştırma ve arazi değerleme faaliyetleri de bulunuyor.

Kaynak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.