Bilgen, Erdoğan'ın HDP ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi

Bilgen, Erdoğan'ın HDP ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi

Erdoğan'ın HDP'nin barajın altında kalmasını istediğinin artık tescillendiğini anlatan Bilgen, partisinin yüzde 10 sınırında barajı geçmesi durumunda da 'her türlü entrikanın çevrilebileceğini' savundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, HDP’yi 24 Haziran seçimlerinde baraj altında bırakmak için yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Bilgen, “Bu durum, seçim kampanyasının başladığı günden belliydi. Ancak bunun Erdoğan ağızdan itiraf edilmesi bunu çok daha güçlü bir şekilde pekiştirdi. Artık bu, tescillenmesidir, ilan edilmesidir” dedi.

Bilgen, Erdoğan’ın tüm umudunu HDP’yi baraj altında bırakmaya bağladığını ifade ederken bu düşüncenin altında da iki neden yattığını anlattı.

İşin psikolojik ve matematiksel boyutuna dikkat çeken Bilgen HDP’nin Erdoğan’ın kurmaya çalıştığı algı hakimiyetini bozduğunu, Erdoğan’a direndiğini, bu durumun ise Erdoğan’ın kurmaya çalıştığı toplumsal psikolojiyi ter yüz ettiğini ifade etti.

Bilgen işin matematiksel kısmında ise “Sonuçta HPD barajı geçtiğinde, yani en iyi senaryoda bile Erdoğan’ın Meclis’te çoğunluğu elde etmesi imkansızlaşıyor. Bu da tabi ki yeni sisteme göre beraberinde Cumhurbaşkanı ile ilgili soruşturma açılması ihtimallerini ortaya çıkarıyor. Belki en önemlisi de ikinci turda Meclis’e uyumlu bir Cumhurbaşkanı arayışı tercihi dolayısıyla Erdoğan’ın birinci turda aldığı oyu bile ikinci turda alamaması durumunu ortaya çıkartıyor. Şimdi burada da somut bir tablo, Erdoğan’ın kafayı HDP’ye takması son derece anlaşılır bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

‘HDP İLE AKP UZLAŞACAK PROPAGANDASI ARTIK BİTMELİ’

Bilgen, “Burada artık ‘HDP ile AKP uzlaşacak, AKP ile anlaşacak, Erdoğan’ı ikinci turda destekleyecekler’ yönündeki propagandaların artık Erdoğan’ın bu açık kampanya çağrısından sonra bitmesi gerekiyor. Hâlâ güvensizlik içinde hareket edenlerin artık bu durumu görmesi gerekiyor.” dedi.

‘MUHALEFET DESTEK VERMELİ’

Bilgen, CHP ile toplumsal muhalefetin seçimlerde hiçbir risk bırakmayacağı şekilde sandık güvenliğini sağlaması ve HDP’ye destek vermesi gerektiğinin önemine dikkat çekerek, şunların söyledi:

“Bu kadar konuyu önemseyen birisi, bu kadar HDP’yi önemseyen birisi, yüzde 10 sınırında barajı geçen bir HDP’ye her türlü entrikayı çevirir. HDP’nin sadece barajı sınırda geçmesi yetmiyor. Çok daha güçlü biçimde alınacak her oy, muhalefetten belki birkaç milletvekili götürürken, AKP’den neredeyse 15-20 vekil götürebilecek bir durum ortaya çıkartıyor. Dolayısıyla muhalefet açısında HDP’nin yüzde 11 ile barajı geçmek yerine 13-15 oranında geçmesi bir kayıp değil. Yine sonuç itibariyle bir kazanç olacak, hem diğer muhalefet partileri hem de Türkiye’nin demokrasisi için bir kazanç olacak.”

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.