Belediyeden gazetecilere 'niye haber yaptın' davası

Belediyeden gazetecilere 'niye haber yaptın' davası

Şahinbey Belediye Meclis üyesi Uğur Kalkan ile 2 gazeteci hakkında, 'belediyeyi küçük düşürdükleri' iddiasıyla açılan davanın görülmesine başlandı.

Gaziantep’te iki gazeteci, belediye meclis üyesinin konuşmasını haberleştirdikleri için hakim karşısına çıktı. Haklarında 10’ar bin liralık tazminat davası açılan gazeteciler ile Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan’ın duruşması, ‘delillerin’ toplanması için 24 Eylül’e ertelendi.

Kalkan, yaygın medyada çıkan bazı haberlere dayanarak, ocak ayı meclis birleşiminde yaptığı bir konuşmada, belediyenin, sahibi firari ‘FETÖ’ sanığı olan bir bilgisayar şirketine neden ihale verildiğini sormuştu.

Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise belediyenin ve kendisinin terör örgütüyle ilişkilendirilmek istendiğini, bu yolla kurumun yıpratılmaya çalışıldığını ileri sürerek, Uğur Kalkan ile onun konuşmalarını haber yapan 2 gazeteciye 10’ar bin lira tutarında iki tazminat davası açtı. Bu davanın ön duruşması bugün Gaziantep 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Salon yokluğundan Mahkeme Başkanı Mehmet Düzgören’in odasında görülen duruşmada, avukatlar ve duruşmayı izleyen gazeteciler içeriye sığmadı.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ANAYASAL TEMİNAT ALTINDADIR’

Kalkan’ın avukatı Umut Yılmaz, anayasada yer alan düşünce ve ifade özgürlüğünün teminat altına alındığını vurgulayarak, “Müvekkilim CHP Şahinbey Belediyesi Meclis üyesidir, siyasi bir kişiliktir. Seçilmiş birisi ve yasadan aldığı yetkiyle bir yanlışa dikkat çekmek için meclis birleşiminde yaptığı konuşmanın, mahkemeye taşınmasını doğru bulmuyoruz. Bu kapsamda belediye başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve diğer yetkililerin mahkemeye çağrılarak dinlenmesini talep ediyoruz” dedi.

‘BELEDİYENİN FİRMAYI TANIMIYOR OLMASI İMKÂNSIZ’

Uğur Kalkan’ın diğer avukatı İbrahim Gören ise “Belediye yetkililerinin, FETÖ/PYD davasının firari sanığı olan ve kayyum atanan ANSA Otomasyon’un sahibi M.D.’ye 17/25 Aralık’tan sonra dahi ihale verilmesini mecliste yaptığı konuşmayla eleştiren müvekkilime dava açması hukuken mesnetsizdir. Belediye kendisini, ‘biz bu şirketi tanımayız, araştırmak bizim işimiz değil’ diyerek savunuyor. Ancak adı geçen firmaya verilen ihale pazarlık usulü yapılmış. Bu tarz bir ihalede isteklileri siz doğrudan davet edersiniz. Bu firmaya 2013-2016 yılları arasında ihale verildiğine göre 3 sene içinde tanımamış olmaları imkânsız” savunmasını yaptı.

‘GÖREVİMİ YAPTIM’

CHP Şahinbey Belediyesi Meclis Üyesi Uğur Kalkan da, belediye kanunu gereği meclise yazılı ve sözlü önerge verme yetkisinin olduğuna dikkat çekerek, “Adı FETÖ ile özdeşleşmiş firma sahibine 17-25 Aralık sonrasında bile ihale verildiği konusu, bir gazete haberi oldu. Ben, bu haberle ilgili olarak belediye başkanından bilgi isteyerek, onu uyardım. Kastım belediyeyi küçük düşürmek değil tam tersi bu tür konularda daha hassas olmalarını sağlamaktı. Çünkü gazete haberine karşın belediye bir açıklama yapmamıştı, bunun üzerine ben ocak ayı birleşiminde konuyla ilgili konuşma yaptım. Ne dediğim meclis tutanaklarında vardır. Tazminata konu olacak bir suç işlemedim. Görevimin gereğini yerine getirdim” dedi.
Mahkeme, gerekli delillerin toplanması ve meclis tutanaklarının istenmesi için davayı 24 Ekim 2019 gününe erteledi.

(DUVAR)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.