'Bekara, öğrenciye ev yok' diyen ev sahibi ve emlakçıya ceza

'Bekara, öğrenciye ev yok' diyen ev sahibi ve emlakçıya ceza

Bekar olduğu gerekçesiyle ev kiralamayan ev sahibine ve emlakçıya 'ayrımcılık' yasağının ihlali tespitinde bulunuldu. Her ikisine de para cezası kesildi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bir kadına evini kiralamak istemeyen ev sahibine ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle 2000, emlakçıya da 1000 lira idari para cezası kesti.

Emsal niteliğindeki bu karardan sonra artık bekâra, öğrenciye kiralık ev vermeyenlere ‘bin ile 15 bin lira’ arasında ceza kesilebilecek.

Habertürk’ten Erdem Aktürk’ün haberine göre, bu karar, ayrımcılık yasağının ihlali konusunda verilen ilk karar olarak kayda geçti. Eskişehir’de yaşayan bir kadın, bekar olduğunu gerekçe gösterip kendisine ev kiralamayan ev sahibini ‘medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapıldığını’ belirterek şikayet etti. Emlakçı, ev sahibinin bekâr kişilere ev verilmesini istemediğini iletirken, ev sahibi de söz konusu apartmanda 7 dairesinin bulunduğunu, apartmandaki aile ortamının bozulmaması için evinin bekar birine kiralanmasını istemediğini belirtti. TİHEK, inceleme ve görüşmelerin tamamlanmasının ardından “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu”nun 3. maddesinde yer alan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi ve emlakçı ve ev sahibine para cezası verdi.

MÜLTECİLER DE ŞİKAYETÇİ OLABİLİR

Konuyla ilgili konuşan TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, her türlü ayrımcılığa karşı olduklarını vurgulayarak, Türkiye’de yaşayan mültecilerin de söz konusu durumda şikayette bulunabileceğini belirtti. Arslan bu sayede, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, medeni hal gibi nedenlerden dolayı ayrımcılık yapılmasının önüne geçilebileceğini söyledi.

Başvurular yapıldıktan sonra, tarafları sırayla dinlediklerini aktaran Süleyman Arslan, “Bizim ilk etapta para cezası vermek gibi bir tavrımız yok. Öncelikle tarafları uzlaştırmaya çalışıyoruz. Taraflar uzlaşma sağlamazsa, ondan sonra durumu değerlendirip ceza veriyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.