Bayramda 81 ilde 4 günlük sokağa çıkma yasağı uygulancak, eğitim öğretim yılı sona erdi

Bayramda 81 ilde 4 günlük sokağa çıkma yasağı uygulancak, eğitim öğretim yılı sona erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, korona virüsü nedeniyle 23-26 Mayıs arasında Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Toplantıda korona virüsü salgının ele alındığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un Başakşehir ilçesindeki şehir hastanesinin perşembe günü, Japonya Başbakanı Abe ile birlikte açacaklarını söyledi. Erdoğan, “Bu hastanemizin adının Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olarak belirledik. Çam bizi temsil etsin, sakura da Japonya’yı temsil ettin dedik” ifadelerini kullandı.

Yeşilköy ve Sancaktepe’deki hastane inşaatlarının tamamlanmak üzere olduğunu aktaran Erdoğan, “Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanemizi 29 Mayıs’ta, Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanemiz ile Hadımköy Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanemizi 31 Mayıs’ta inşallah hizmete açıyoruz” dedi.

Tedbirlere uyulması çağrısı yapan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Artık koronavirüs veya benzeri salgın hastalıklara karşı eskisinden daha hazırlıklı durumdayız. Her gün şeffaf bir şekilde paylaşılan veriler, yeni hasta ve ölüm oranının belirli bir düzeyde yatay çizgiye geçtiğini gösteriyor. Bu çizgiyi aşağı yönlü sürdürmemiz gerekiyor. Normalleşme takviminin sürmesi vaka sayısının çok daha aşağı inerek sıfırlanmasıyla mümkündür. Şayet salgının seyrinde olumsuz yönde bir gelişme olursa bazı tedbirleri belki çok daha sert şekilde yeniden uygulamak durumunda kalabiliriz.”

Ramazan Bayramı’nda 81 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını söyleyen Erdoğan, “Tüm sektörlerde ilgili normalleşme planının hayata geçirilmesinde dikkat edilecek hususları gösteren rehberler yayınlandı. Arefe gününden bayramın son gününe kadar 23-24-25-26 Mayıs tarihlerinde 81 ilimizin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. Bayramın birinci günü olan 24 Mayıs Pazar günü 14.00 ile 20.00 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımız yine sokağa çıkabilecekler. Bu hafta çarşamba ve cuma günleri gençlerimizle ilgili esnetme uygulaması yine devam edecek” diye konuştu.

15 ile seyahat yasağının devam edeceğini açıklayan Erdoğan, “15 ilimiz için geçerli olan seyahat kısıtlaması 15 gün süreyle uzatılmıştır” dedi. Erdoğan, normalleşme takvimindeki yeni kararları şöyle sıraladı:

  • Cezaevlerinde bir süredir yapılmayan kapalı görüşleri belirli sınırlandırmalar ve tedbirler eşliğinde haziran ayı itibariyle yeniden başlatıyoruz. Aynı şekilde açık cezaevlerinde olup salgın sebebiyle izne gönderilmiş bulunan 60 bin mahkumun mayıs sonunda dolan izin süreleri 2 ay süreyle uzatılmıştır.
  • 29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte öncelikle valilikler ve müftülüklerce belirlenen şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz. Bir süre camilerimizde sadece öğlen ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınacak, diğer vakitlerde bireysel ibadet uygulaması sürecektir. Tabi bu cemaatle namazı kurallar içerisinde ifa edeceğiz.
  • Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarda eğitim öğretim yılını sona erdirmeyi kararlaştırdık. Yeni eğitim öğretim yılı önümüzdeki eylül ayında başlayacaktır.
  • Üniversitelerle ilgili duyuruyu Yüksek Öğretim Kurumumuz daha önce yapmıştı. Kreşler ve bakımevleri 15 Haziran’da faaliyete geçecektir.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.