Bayram tatili öncesi trafikte nelere dikkat edilmeli?

Bayram tatili öncesi trafikte nelere dikkat edilmeli?

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği, 9 günlük kurban bayramı tatili öncesi yola çıkacakları uyardı. Dernek, kazasız bir yolculuk için sürücüler önerilerde bulundu.

Kurban bayramı tatilinin resmi olarak 9 güne çıkarılmasının ardından bir çok kişi tatil için farklı şehirlere gidecek. Geçtiğimiz yıl 10 günlük kurban bayram tatili süresince meydana gelen kazalarda 122 kişinin hayatını kaybettiğini ve 617 kişinin yaralandığını hatırlatan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG) bu bayram öncesi kazaları önlemek adına yapılması gerekenleri sıraladı.

Bayram süresince “gündüz” araç kullanılması gerektiğini belirten derneğin önerileri şunlar:

-Bayramda gündüz araç kullanılmasına özen gösterilmelidir.

-Yola çıkarken ağır yemekler yenmemeli, sulu gıdalar, meyve  ve salatalar tercih edilmelidir.

MOLALARDA KAHVE TERCİH EDİLMELİ

-Araç kullanırken bir şeyler  atıştırmamalı, yola çıkarken ve mola yerlerinde uyku getirecek ayran veya yoğurt alınmamalıdır.  Molalarda çay, kahve ve limonata tercih edilmelidir.

-200 /250 km de bir veya en fazla 3 saat araç sürüşü sonrası, kesinlikle dinlenme ve ihtiyaç molası verilmelidir.

-Sürücü rahat edeceği keten ve pamuklu, vücudu sıkmayan,  yapışmayan, terletmeyen gömlek, şort gibi giysileri tercih etmelidir. Terlik giyilmemeli, fren  ve debriyajda sorun olmayacak spor ayakkabı tercih edilmelidir.

-Sürücüler kullandıkları ilaçların uyku getirme  ve konsantrasyon bozma özellikleri olup olmadığını incelenmelidir.

– 10 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtunuz ve emniyet kemerlerini bağlayınız. Çocuklar için mutlaka oto koltuğu kullanınız.

– Sürücü ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemerini takınız ve diğer yolcular da dahil olmak üzere cep telefonu kullanmayınız.

– Takip mesafeniz hızınızın yarısı kadar olmalıdır. 100 km hızda , öndeki araç ile 50 metre mesafe bırakmalısınız.

-Bölünmüş yollarda (duble yol) hız sınırları otomobiller için azami 110 km/h, yerleşim yerlerinden geçerken hız sınırınız azami 50 km/h olmasına dikkat ediniz.

-Bayram tatiline giderken araç bakımları yapılmalı, lastik basınçları kontrol edilmeli, yolcu ve yük miktarı araç ruhsatındaki değerleri geçmemeli, emniyet kemeri mutlaka takılmalı, bagajdaki yük sabitlenmelidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.