Baydemir'den Erdoğan'a 'Hakkari' daveti

Baydemir'den Erdoğan'a 'Hakkari' daveti

Osman Baydemir Tale köyü ile ilgili basın toplantısı yaptı. Erdoğan'ı köye çağırdı.

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Hakkari’nin Tale (Oğul) köyünde 4 kişinin silahlı İHA ile vurulmasına ilişkin tartışmalarla ilgili basın toplantısı yaptı.

Baydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Tale köyüne gitmeyi teklif etti.

“Gel beraber gidelim, ailelerini ziyaret edelim. Köylülerle görüşelim, bu insanlar kimlerdi? HDP olarak çağrıda bulunuyoruz” diyen Baydemir,  “HDP, her şart ve koşulda yaşam hakkının korunmasının partisidir” diyerek kimden gelirse gelsin ve hangi ulvi amaca sığınılırsa sığınılsın sivillere yönelik saldırıyı reddettiklerini söyleyerek, yaşam hakkını kutsadıklarını belirtti.

ANNENİN ANLATIMINI AKTARDI

Baydemir 31 Ağustos’ta, Kurban Bayramının arifesinde ikinci Roboski vakasına tanıklık ettiklerini söyleyerek Hakkari’nin Tale köyünde silahlı İHA saldırısı sonucu Mehmet Temel’in yaşamını yitirdiğini 3 kişinin de yaralandığını söyledi.

Baydemir, Tale köylülerinin tanıklıklarını şu şekilde anlattı:

“Mehmet Temel 36 yaşında, tesisat işi yapan 3 çocuk babası bir yurttaştı. Hiçbir şey katmadan annesi Sima Temel’in olaydan sonraki beyanını aktarmak istiyorum: ‘Bayram arifesinde köydeki evdeydim. Oğlum Mehmet Temel beni almaya gelecekti. Bir gün sonra Van T tipi Cezaevi’nde bir yıldır tutuklu olan eşim Mustafa Temel’in görüş günü ziyaretine gidecektik. Mehmet beni aradı, ben erken olduğunu söyledim, ‘akşamüstü şehre gideriz’ dedim. O da Kanireş Çeşmesi’nde öğlen yemek yiyeceğini, sonra gelip beni alacağını söyledi. Namaz kılıyordum ki, bir bomba sesi duydum, aşağı indim. Köylüler de sesi duymuştu, dışarı çıkanlar Kanireş’e doğru koşuyorlardı. Bir yeğenim beni Hakkari merkeze götürdü ve hastaneye gittik. Orada oğlumun ağır yaralandığını söylediler, sonra da öldüğünü söylediler, ben de baygınlık geçirmişim.’ İsmail Aydın 45 yaşında 5 çocuğu var. Çocuklarına ekmek götürmek için inşaatta çalışıyor. Kardeşi Suphi Aydın’ın anlatımları Mehmet Temel’in anlatımlarıyla örtüşüyor. Musa Tarhan 8 çocuk babası. Oğluyla birlikte seyyar kebapçılık yapıyor. 4 insan da rızkının peşinde olan insanlar. Hangi anlayıştır ki masum insanları terörist olarak ilan ediyor. Bu nasıl bir anlayıştır ki kendi yurttaşına ölümü reva görüyor.”

Gerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, gerek Vali’nin, gerek Erdoğan’ın açıklamalarının ‘kabul edilebilir olmadığını’ belirten Baydemir, “Bakın; hukukta şu andaki derdest olan hukukta işbirlikçi suçu diye bir suç yoktur. Bu insanların gitmiş olduğu piknik alanı, kamuya açık piknik alanıdır. Yasaklı bölge de değildir, çatışma bölgesi de değildir Bu insanlar o mıntıkaya gittiklerinde zorunlu olarak kontrol noktasından geçmek zorundalar. O gün kontrol noktasından da geçtiler, GBT kontrolü yapıldı. Eğer suçlularsa neden o kontrol noktasında gözaltına alınmadılar? Olay mahallinde daha cumhuriyet savcılığı inceleme yapmadı. Başka bir yaralı, başka bir cenaze de yok bu 4 sivil insan dışında” dedi.

‘ERDOĞAN NEREDE O SİVİLLER DİYOR, BİR MEZARDA’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Nerede o siviller?” diye sorduğunu da hatırlatan HDP sözcüsü, “Buyurun o siviller: Mehmet Temel, 35 yaşında evli 3 çocuk babası. Şimdi mezarda. Haksız yere bir insanı katletmek, öldürmek kainatı, insanlığı öldürmekle eşdeğerdir. Nerede o siviller diyorsun: İsmail Aydın duvar ustası, 45 yaşında, evli, 5 çocuk babası. Nerede o siviller diye soruyorsun: Musa Tarhan, evli, 8 çocuk babası, ekmeğinin peşinde koşuyor. İbrahim Sak, evli, 6 çocuk babası. Hiç lafı gevelemenin gereği yok. Bir devletin meşruluğu onun tabi olduğu hukuktur. Eğer sen kendi hukukunu çiğnersen, yok sayarsan, öldürdüğün her sivili olduğundan farklı gösterirsen suç örgütünden ne farkın kalır? Kürt coğrafyasında yaşayan milyonlar senin gözünde işbirlikçi ve teröristse başka bir irdeleme yapman gerekir. Şu anda insanlar senin bu anlayışını sorguluyor. Bu saldırı senin birlikte yaşama yönelik saldırındır. Oturup vakada sorumlu olanlar, kastı olanlar hakkında soruşturma açmak, hakikatin ortaya çıkması için çaba göstermek varken siviller öldürülmesin diye çaba sarf eden insanları tehdit etmek aklını yitirmekle eşdeğerdir. Ve bunun kimseye faydası yoktur” ifadelerini kullandı. (Duvar)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.