'Bay Kürt'ten Trump'a: Harika savaşçılardan fazlasıyız

'Bay Kürt'ten Trump'a: Harika savaşçılardan fazlasıyız

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen haftaki basın toplantısında 'Mr. Kurd (Bay Kürt)' diye hitap ettiği Kürt gazeteci Rahim Raşidi, "Bunun benim için büyük bir anlamı var. Bana saygı duyuyor" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen haftaki BM Genel Kurulu sırasında düzenlediği basın toplantısında Kürt gazeteci Rahim Raşidi’ye ‘Mr. Kurd (Bay Kürt) diye hitap etmesine ilişkin tartışma sürüyor. Raşidi Trump’ın kendisine bu şekilde seslenmesinden rahatsız olmadığını söylerken, aynı toplantıda Trump’a bir soru soran Kürt gazeteci Mejid Gli de Wall Street Journal’a konu hakkında bir yazı yazdı.

‘BENİM ULUSUMU TANIDI’

Kürdistan 24’ün Washington büro şefi olan ve ABD’de Kurdistan TV için muhabirlik yapan Raşidi, “Bana Bay Kürt demesi bizim için çok olumlu bir mesaj” dedi. Amerikan basınına konuşan Raşidi, “Bunun benim için büyük bir anlamı var. Bana saygı duyuyor. Benim ulusumu tanıdı” ifadelerini kullandı.

‘HARİKA SAVAŞÇILARDAN DAHA FAZLASIYIZ’

Aynı toplantıda Trump’a sorduğu soruya “Harika insanlar, çok teşekkürler. Kürt müsün? Onlar harika insanlar ve büyük savaşçılar. Ben onları çok beğeniyorum” yanıtını alan gazeteci Gli ise Wall Street Journal için kaleme aldığı makalede Trump’ın sözlerini “Halkım ‘harika savaşçılar’ ama biz bundan daha fazlasıyız” diye değerlendirdi. Rudaw’ın New York temsilcisi olan Gli, ‘Bay Kürt’ ifadesi hakkında şöyle yazdı:

“Ne Bay Raşidi ne de ben bu lakaptan rahatsız olduk. Ben şu tweet’i attım: ‘Bir Kürt olmaktan gurur duyuyorum. Bana Bay Kürt derseniz, bunu esasında bir iltifat olarak görüyorum’ Amerikalılardan Trump adına özür dileyen yüzlerce mesaj aldım. Kısa süre içinde #MrKurd etiketi Twitter’da trend oldu.

‘BİR ANLIĞINA BÜTÜN AMERİKA KÜRTLERDEN SÖZ ETTİ’

Bu Kürtler için harika bir haberdi. Bir anlığına, bütün Amerika, Ortadoğu’da uzun zamandır baskı altında olan ve dünyada gözardı edilen, 40 milyon kişilik devletsiz bir halk olan Kürtlerden söz ediyor gibi görünüyordu. Bizim varlığımız bile yaklaşık 30 yıl öncesine kadar reddediliyordu. Yaklaşık bir asır boyunca hükümetlerimizin bize Arap, Fars veya ‘dağ Türkü’ değil de, Kürt demesini umut ettik. Sadece Kürt olduğumuz için soykırıma ve kimyasal gaza maruz bırakıldık.

Birçok Kürdü rahatsız etmiş olabilecek şey, kendisinden önceki siyasetçileri tekrar ederek Trump’ın halkımıza dair sığ bir tanım yapmış olmasıydı. Kürtlere ‘harika savaşçılar’ dedi. Kürtleri öven çoğu Batılı yetkili, sanki paralı asker ya da güvenlik taşeronundan ibaretmişiz gibi, bizim savaşçılık becerilerimizden söz ediyor.

Kürtler binlerce yıldır bu bölgede. Kürdistan, dünyada sürekli yerleşim olan en eski bölgelerden Erbil’de. Medeniyete katkılarımız oldu. Biz, Hıristiyanlar ve Ezidiler gibi bir dizi dini grubun barış içinde yaşamaya devam ettiği, hoşgörülü, laik bir ulusuz.

Kürtlerin IŞİD’le savaşta ABD’nin Amerika’nın en etkili ortağı olduğu doğru. Ve 2003’te Saddam Hüseyin’i devirmek için ABD’yle yan yana savaştık. Irak’ın diğer yerlerinde binlerce Amerikalı öldürülürken, savaş sırasında Kürdistan’da tek bir Amerikan askeri can vermedi.

Bizim en büyük sorunumuz, kendi devletimize sahip olmamamız. Halkımız baskı görmeye devam ediyor. Fakat siyasi haklarımızı talep ettiğimizde, kimse, ABD veya Bay Trump bile yanımızda değil. Tarihsel topraklarımız olan Kürdistan bize düşmanca yaklaşan dört ülke arasında -Türkiye, Irak, İran ve Suriye- bölünmüş durumda. Neden Araplar, Türkler, İranlılar ve diğer ülkeler bağımsızlığın tadını çıkarırken Kürtler bunu yapamıyor?

‘TEŞEKKÜR EDERİM’

Dolayısıyla, Sayın Başkan, bize ‘Bay Kürt’ dediğiniz için teşekkür ederim. Bundan rahatsız olmadım. Fakat lütfen şunu bilin ki, biz sadece ‘harika savaşçılar’dan daha fazlasıyız. Umuyoruz ki, Ortadoğu’daki Amerikan yanlısı, barış sever halkımızın haklarını garanti almak yönünde gerçek adımlar atmaya başlayacaksınız. Buna başlamanın ilk adımı, siz IŞİD’le savaşta bizim askerlerimize bağlıyken, Türkiye, Irak, İran ve Suriye’nin bize saldırmasını engellemek olacaktır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.