Batı ile İran arasında yeni cephe

Batı ile İran arasında yeni cephe

ABD Başkanı Donald Trump, İran'la soğuk savaşını Avrupa kıyılarına taşıdı. İran'dan Suriye'ye petrol taşıdığı belirtilen bir süpertankere, ABD'nin talebiyle İngiltere tarafından el kondu.

İngiltere’nin Suriye’ye petrol taşıdığı belirtilen bir İran tankerine el koyması sonrası iki ülke arasında diplomatik kriz çıktı. İran, İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi’ni çağırarak ‘tankere yasadışı biçimde el konmasını’ protesto etti.

‘TAHRAN KABUL ETMEYECEK’

İran Dışişleri, bu adımı ‘yıkıcı’ diye niteleyerek Körfez’deki gerilimi tırmandırabileceği uyarısında da bulundu. İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musavi, televizyondan yayınlanan açıklamasında “Tahran, petrol tankerine İngiltere tarafından yasadışı biçimde el konmasını kabul etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

‘TALEP ABD’DEN GELDİ’

İngiliz Donanması’na bağlı güçler, bugün Cebelitarık’ta Suriye’ye giden bir petrol tankerine el koymuştu. İspanya’nın bulunduğu İber Yarımadası’nın güney ucunda yer almakla birlikte İngiltere’nin denizaşırı toprağı olan Cebelitarık’ın özerk yönetiminden yapılan açıklamada, ‘Suriye’ye ham petrol taşıdığı için AB yaptırımlarını ihlal ettiğinden şüphelenilen’ Grace 1 isimli tankere el konduğu belirtilmişti. İspanya ise bu talebin ABD’den geldiğini açıkladı.

Reuters ajansının iddiasına göre, tanker İran kıyılarından İran petrolü yüklü olarak denize açılsa da, resmi belgelerinde petrolün Irak’tan yüklendiği yazıyor.

Söz konusu kriz, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşamadan çekilip yaptırımları yeniden dayatması, anlaşmaya taraf olan Avrupa ülkelerinin ise Tahran’a taahhütlerini yerine getirmediği bir dönemde yaşanıyor.

Suriye’ye yönelik yaptırımlar yıllardır yürürlükte olsa da, ABD’nin talebiyle İran petrolü taşıyan bir gemiye el konmuş olması, taraflar arasındaki soğuk savaşta yeni bir cephe anlamına geliyor.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.