Başaran: Gazeteciye gözaltı, 'terörist yakalandı' başlığıyla servis edildi

Başaran: Gazeteciye gözaltı, 'terörist yakalandı' başlığıyla servis edildi

HDP milletvekili Ayşe Acar Başaran, İçişleri Bakanlığı'nın "Türkiye’ye giriş yapan terörist yakalandı" başlıklı açıklamasındaki kişinin gazeteci Aziz Oruç olduğunu belirtti.

HDP Batman Milletvekili ve Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, gazeteci Aziz Oruç’un gözaltına alınmasına ve “terörist yakalandı” şeklinde yapılan açıklamayı kınadı.

Gazeteci Aziz Oruç ile HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek, Doğubayazıt-Ağrı karayolunda gözaltına alındı. Gözaltı işleminin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklaması ve konuyla ilgili haberler, “İran sınırından Türkiye’ye giriş yapan terörist yakalandı” başlığıyla yayınlandı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Başaran, “Medya eliyle yaratılan bu algı, gözaltı operasyonunu İçişleri ve Emniyet açıklamalarına uygun hale getirmeyi ve yargıdan çıkacak kararın yönünü belirlemeyi amaçlamaktadır” dedi.

‘NE GAZETECİLİK NE DE SİYASET SUÇTUR’

“Yargı bağımsızlığının olmadığı, yasamanın yürütmeden ayrı bir organ olarak değerlendirilemediği bu koşullarda medya algısı, hakim ve savcılar için bir emre dönüşmektedir” diyen Başaran, şöyle devam etti:

“Yandaş medyaya servis edilen yalan haberlere göre hüküm kurulmaktadır. Hükümeti rahatsız edecek tek satır yazan basın emekçileri ‘terörist’ olarak nitelendirilmekte, hedef gösterilmekte, yargılanmaktadır. Bununla da yetinilmemekte gazetecilerin soruşturmalarında gizlilik kararı verilmekte, savunma hakları gasp edilmektedir. Özellikle Kürt gazeteciler söz konusu olduğunda, haber takibi, röportaj dahil tüm haber toplama faaliyetleri suç delili olarak sunulmaktadır. Aziz Oruç gazetecidir, Abdullah Ekelek siyasetçidir. İki isim de derhal serbest bırakılmalıdır. Ne gazetecilik ne de siyaset suçtur!”

Aziz Oruç, yaklaşık 7 yıldır gazetecilik ve televizyonlarda sunuculuk yapıyor. Yaptığı haberler nedeniyle hakkında açılan davalar var. Oruç için “terörist” ifadesinin kullanılması ve gazetelerde “terörist yakalandı” şeklinde haberler yer alması tepkilere neden oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.