Barzani: Bağımsızlık için doğdum

Barzani: Bağımsızlık için doğdum

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani: Ben Kürdistan'ın bağımsızlığı için doğdum... Bağımsız bir Kürdistan'da ölmekten mutluluk duyacağım.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de düzenlemeyi planladıkları bağımsızlık referandumu hakkında Amerikan dergisi Foreign Policy’ye kapsamlı bir söyleşi verdi. Barzani, “Ben bağımsızlık için doğdum” dedi. Kürt lider, düzenleyecekleri referandumun bağlayıcı olacağını da söyledi.

Barzani, “Kürtlerin bağımsızlığı sizin mirasınız için ne kadar önemli?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Ben Kürdistan’ın bağımsızlığı için doğdum. Doğduğumda, babam ve ailem ilk Kürdistan cumhuriyetini desteklemek için Barzan bölgesinden İran’ın Mahabad bölgesine gitmişti. Ben orada doğdum. 16 yaşındayken elime silah aldım. Bunun benim mirasım için ne anlama geldiğini düşünün; bütün hayatım Kürdistan’ın bağımsızlığı için geçti. Kürt tarihindeki ilk Kürt cumhuriyeti, Mahabad’daydı. Kürt bayrağını göndere çektiklerinde, ben o bayrağın gölgesine doğdum. Bağımsız bir Kürdistan’ın bayrağının gölgesinde ölmek istiyorum.”

Barzani sözlerini, “Bağımsız bir Kürdistan’da ölmekten mutluluk duyacağım” diye sürdürdü.

‘BU REFERANDUM BAĞLAYICI’

Barzani, 2005’te sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen ve bağımsızlık için yüzde 98 oranında ‘evet’ sonucu çıkan referandumla, 25 Eylül’de planlanan oylamayı da karşılaştırdı. Barzani, “Bu referandum resmi; hükümet ve siyasi partiler tarafından düzenlenecek. Bu referandum bağlayıcı olarak, diğeri öyle değildi” dedi.

Mesud Barzani, referandumun ardından Bağdat’la müzakerelere başlayacaklarını aktararak, “[Irak Başbakanı] Abadi’yi bu konu için aradım ve ona, referandumun halkımızın normal, yasal hakkı olduğunu, oylamadan sonra sonuçları diyalog yoluyla ve barışçıl biçimde müzakere etmek istediğimizi izah ettim. Bunu anlayışla karşıladı. Ona, bu meseleyi Bağdat’la şiddet değil barış yoluyla çözmek istediğimizi anlattık. Kapalı davranmadı ve anlayışlıydı. Olumluydu” dedi.

‘REFERANDUMUN AMACI BAĞIMSIZLIK’

Barzani, sözünü ettiği müzakerelerde ‘bağımsızlıktan daha azını kabul edip etmeyeceğine’ dair soruya da şu yanıtı verdi: “Referandum bağımsızlık için yapılıyor ve insanların şunu anlamasını istiyorum. Referandumu düzenledikten ve diyaloğa başladıktan sonra, bu bizim halkın arzusundan vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Dolayısıyla referandum bağımsızlık için yapılıyor ve sonuçları uygulanmalı.”

Barzani, referandumun niçin şimdi düzenlendiğine dair soruya yanıtındaysa, Bağdat’ın kendileriyle ‘gerçek ve anlamlı bir ortaklığı kabul etmediğini’ savunarak şöyle devam etti: “Onlara tabi olmak istemiyoruz. Referandumun amacı daha büyük bir sorunu, kanlı bir savaşı ve bölgedeki güvenliğin kötüleşmesini engellemek. Bu referandumu bu yüzden düzenlemek istiyoruz – halkımıza ne istediklerini sormak istiyoruz. Bu, mevcut durumun devam etmesi halinde ortaya çıkacak istikrarsızlığı veya kanlı çatışmaları engelleyecektir.” Barzani, “Referandumu geçmişte birçok aşamada düzenlemek istedik. Fakat bölgedeki durum nedeniyle erteliyorduk. Fakat bunu daha da ertelememiz halkımızın yararına olmayacaktır; onların kaderleri üzerinde olumsuz etkileri olacaktır”dedi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.