Barış antlaşmasından üç gün sonra çatışma

Barış antlaşmasından üç gün sonra çatışma

Taliban'ın Afganistan'da saldırı düzenlediği ve 20 Afgan askerinin öldüğü belirtildi. ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Albay Sonny Leggett ise, Taliban'a karşı bir hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

Taliban’ın Afganistan’da düzenlediği saldırıda 20 Afgan askeri ve polisinin öldüğü belirtildi. Kunduz İl Şura Başkan Yardımcısı Safiullah Amiri, “Taliban, Kunduz’un İmam Sahib ilçesinde en az üç ordu karakoluna saldırdı ve en az 10 asker ve dört polis öldü” dedi.

Taliban, henüz saldırıyı üstlenmedi.

ABD’DEN HAVA SALDIRISI

ABD ordusu sözcüsü, Taliban’a karşı bir hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Afganistan’daki ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Albay Sonny Leggett, ‘Taliban’ın Afgan kuvvetlerine ve kontrol noktalarına aktif olarak saldırı düzenlediğini’ söyledi.

Leggett, Washington’ın barış konusunda kararlı olduğunu söylerken, Taliban’ın imzalanan anlaşmaya uyması gerektiğini dile getirdi.

TRUMP-TALİBAN GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın saldırı haberinden önce Taliban liderleriyle görüştüğünü söylemiş, telefon görüşmesinin ‘çok iyi geçtiğini’ belirtmişti. Taliban liderlerinden Molla Abdulgani Berader (Abdul Ghani Baradar)’le yaptığı görüşmeyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bugün Taliban’ın lideriyle çok güzel bir konuşma yaptık. Bunun sona ermesini istiyorlar ve biz de sona erdirmek istiyoruz. Molla ile olan ilişkim çok iyi. Bugün uzun ve güzel bir konuşma yaptık”

Trump, Molla ile yaptığı görüşmesiyle Amerikan tarihinde ilk defa Taliban’la direkt ileşime geçen ilk ABD başkanı oldu.

AFGANİSTAN’A BARIŞI GETİRME ANLAŞMASI

Cumartesi günü ‘Afganistan’a Barışı Getirme Anlaşması’ isimli barış anlaşması, Taliban ve ABD arasında imzalanmıştı. Anlaşmayı, ABD adına Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına ise Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imzalamıştı. Katar’ın başkenti Doha’da imzalanan anlaşma kapsamında, ABD ve Taliban arasında esir takası yapılması ve ABD ve NATO’nun Afganistan’daki asker sayısını düşürmesi ön görülüyordu. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.