Bankalar kredi için devletten 5 talepte bulundu

Bankalar kredi için devletten 5 talepte bulundu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), iç tüketimin artması için bankalara daha fazla kredi vermeleri baskısı yaparken, bankalar da söz konusu formül için 5 talepte bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), bankalar üzerindeki kredi baskısını artırmak için önceki hafta Aktif Rasyosu hesaplamasında değişikliğe gitmesinin yankıları sürüyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bütün bankaların genel müdürleri geçen hafta video konferansla bir araya gelerek, konuyu değerlendirdi.

Toplantı sonrasında bankalardan BDDK’ya, TBB aracılığıyla, 5 talebin gittiği belirtiliyor, Bloomberght’de Sefer Yüksel’in haberine göre 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni hesaplama yönteminde, bankacıların BDDK’dan talepleri ise şöyle:

1- Yeni hesaplama yönteminin uygulamaya geçeceği süre çok kısa. Zamanı biraz daha ileri tarihe ötelemek.

2-Aktif rasyosu denkleminde, paydada, zorunlu karşılıklar mutlaka düşülmeli, net mevduat olmalı.

3-Formülün pay kısmına net takipteki krediler eklenmeli.

4-Formülde kredilere gayri nakdi krediler de dahil edilmeli.

5-Ana hissedardan fonlama alan bankaların bu fonlamaları mevduat gibi gözüküyor. Bunlar mevduat payından düşülmeli.

BDDK’NIN BU HAFTA YANIT VERMESİ BEKLENİYOR

Bankaların bu taleplerinin TBB aracılığıyla BDDK’ya ulaştığı, BDDK’nın konu üzerinde çalışmalarının devam ettiği ifade ediliyor. BDDK’nın bankaların taleplerine vereceği yanıtın bu hafta içinde bankalara iletilmesi bekleniyor.

AKTİF RASYOSU TANIMINI YENİDEN NASIL YAPILDI?

BDDK, önceki haftasonu açıkladığı düzenleme ile Aktif Rasyosu tanımı yapmıştı. Bu formüle göre bankalar rasyoyu şu şekilde hesaplayacak.Her ay sonu itibarıyla, o aya ilişkin aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde 100’ün; katılım bankaları için yüzde 80’in altına düşmemesine BDDK tarafından karar verildi. Uygulama 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.