Bakan Koca: Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti

Bakan Koca: Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'de toplam vaka sayısı 65 bin 111'e yükseldi. 107 kişi vefat etti, ölü sayısı 1403 oldu" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından korona virüsü salgının Türkiye’deki seyriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, salgının yayılma hızını kontrol altına almaya başladıklarını söyledi. Koca, “Aldığımız tedbirler Türkiye’nin salgını en kayıpla aşacağına işaret ediyor. Kurallara istisnasız uyalım” dedi.

Fahrettin Koca, “Son 24 saatte 33 bin 70 yeni test yapıldı. Test sonucu 4 bin 62 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 65 bin 111’e yükseldi. 107 kişi vefat etti, ölü sayısı  1403 oldu” diye konuştu.

Koca’nın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

– Şu anki veriler Türkiye’nin salgını en az hasarla atlatacağını gösteriyor.

– Dördüncü haftada Türkiye’deki vaka artış hızı düşüşe geçti.

– Vaka artış hızının inişe geçmiş olması, ölüm artış hızının yavaşlaması mücadelede doğru yolda olduğumuzun somut işaretidir.

– Türkiye, ölüm artış hızının en erken yavaşladığı ülkedir.

– Türkiye’nin durumu, dünyadan farklı seyrediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde vaka sayısının artmasıyla birlikte hastaneye yatış, yoğun bakım ve cihaza bağlanan hastaların sayısında bir azalış asla söz konusu değil.

– Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ilerideki günlerde unutmayacaksınız. Filyasyon bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz filyasyon uygulaması ile sağladık.

sonacil.jpg

– Filyasyonda neler oluyor? Bu kişilere ulaşılıyor. Tanı konanlar izole ediliyor ve tedavilerine başlanıyor. Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek kişileri bulmaya odaklanıyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip; salgının önünü kesmenin yolu bu.

– Bugüne kadar tanı konulan hastaların temas zincirinde 261 bin kişi tespit edilmiştir.

– Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28’dir.

–  Filyasyon ekipleri doğrudan adrese ulaşmaktadırlar. Her yeni vakada hastalığa karşılı ağ yeniden kurulmaktadır. Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır. Temaslı takibin en yüksek olduğu ili yüzde 99’la Zonguldak’tır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul’da 1200 ekip görev almaktadır. Toplam 4600 ekibimiz bulunmaktadır.

– Yeni bir dalgalanma olmadığı müddetçe piki önümüzdeki 1-2 hafta içinde yakalayacağımızı düşünüyorum.

– Aşı ile ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor dünyada. Aşının insanlara kullanabilme döneminin çok erken olduğuna inanmıyoruz. Önümüzdeki 4-6 aydan önce kullanılabileceğini Bilim Kurulu arkadaşlarımız düşünmüyor. Çalışma yapan bütün birimlerimizi destekliyoruz.

– Gerektiğinde birçok ülkeyle aşı çalışması yapabiliriz ama klinik uygulama noktasında kendi çalışmalarımızı daha önemli görüyoruz.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.