Bakan Çelik'ten referandum yorumu: Askeri müdahale son seçenek

Bakan Çelik'ten referandum yorumu: Askeri müdahale son seçenek

Irak Kürdistanı'ndaki gelişmeleri yorumlayan AB Bakanı Ömer Çelik, ekonomik yaptırımlara ilişkin alternatif planlar olduğunu belirterek, Türkiye'nin ilk olarak ortaya çıkan tabloyu izole edeceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Irak Kürdistanı’ndaki referandum için, “Karar zaten bir faciadır. Kerkük’ün içine katılması da Mesud Barzani’nin dilinden Irak’ın yeni bir kan banyosuna dönüştürülmesi teklifidir” ifadelerini kullandı.

A Haber’de referanduma ilişkin soruları yanıtlayan Çelik, özetle şunları söyledi:

ÇATIŞMALARI TETİKLER: Referandum kırılgan haldeki Irak’ta çatışmaları tetikler. Kerkük bir bakıma küçük bir Irak sayılır. Türkmenler ve Kürtler bir arada yaşıyor. Türkiye için önemli olan toprak bütünlüğü. Referandum kararı çıktıktan, Barzani bunda ısrar ettikten, bağımsızlık ilanı gibi bir tutum içine girdikten sonra Peşmergeye verilen her silah Türkmen’e, Arap’a ve Irak’ın diğer topluluklarına karşı kullanılır.

BARZANİ NEDEN TÜRKİYE’YLE İSTİŞARE ETMEDİ?: Mesud Barzani, Neçirvan Barzani Türkiye ile direkt iletişime sahip kişiler. Neçirvan Barzani’ye, ‘Neden Türkiye ile istişare yapmadınız?’ demek gerekir. Neden Türkiye’ye gelip de istişareye girmediniz? Kararı aldıktan sonra biz ulaşmaya çalışıyoruz meselesi de şimdiye kadarki iletişime aykırı bir durum.

EKONOMİK YAPTIRIMLAR: Bunun çok kapsamlı A, B, C planları var. Türkiye ilk olarak kendi ulusal güvenliğini düşünerek bu girişimin ortaya çıkaracağı tabloyu izole edecektir.

IRAK ASKERLERİYLE ORTAK TATBİKAT: Tatbikat yapıldığı zaman, ‘Türkiye bir fiziki çatışmaya mı girecek?’ soruları soruluyor. Askeri müdahale başvurulacak en son seçenektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.