Bakan Albayrak rakamları karıştırdı

Bakan Albayrak rakamları karıştırdı

Albayrak "Dolar 8.00 - 8.50'dan bu noktalara geldi" dedi, ancak dolar ağustos ayında 7 lira seviyesini aşmış, euro ve sterlin 8 liranın üzerine çıkmıştı. Albayrak, mevduat faizlerinin de düşeceğini ifade etti.

Enflasyonun yıllık yüzde 25,24’e yükselirken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak iyimser bir tablo çizdi.

Kasım ve aralıkta fiyatlamaların normalleşeceğini öne süren Albayrak “Trend gayet olumlu, yıl sonu hedeflerini (yüzde 20,8) yakalayacağımız bir noktadayız” dedi.

A Haber’de enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, özetle şunları söyledi:

ANLAMLI ŞEKİLDE DÜŞECEĞİNİ GÖRÜYORDUK!: Eylül ayı en zor ayımız olacaktı. Sonrasında yolunu bulacaktı demiştik zaten. Eylüldeki fahiş fiyatlama algısı enflasyona yansıdı. Dolar 8.00-8.50’dan bu noktalara geldi. Anlamlı şekilde düşeceğini görüyorduk. Maliyetlerde, enflasyonda eylül ayına kıyasla ekim ayında durumunu gördük. 2018’in ekim ayı, 2017’nin ekim ayına yakın. Kasım, aralıkta fiyatlama davranışları normalleşecek. Kura dayalı hammadde fiyatlarında iyileşme yaşandı. Özellikle birçok sektörde pozitif iyileşme devam ediyor. Kasım ve aralık için olumlu göstergeler bizi bekliyor.

POZİTİF SEYİR: Birçok anlamda enflasyonla mücadeleyi görüyoruz. Pozitif seyrin ekim ayında devam ettiğini görüyoruz… Giyim ve beyaz eşyada ise kasım ayında iyileşmeyi göreceğiz. Ortaya koyulan rakamlarda kasım ve aralık ayları için trendin gayet olumlu olduğunu ve yıl sonu hedeflerini yakalayacağımızı görüyoruz.

VİTRİNLERDE İNDİRİMİ GÖRÜYORUM: Gerek kur gerek ham madde fiyatlandırmalarında iyileşme söz konusu. Petrol de 85 dolardan, 72 dolarlara düştü. Tepedeki yöneticilerle konuştuğumuzda beklentiler açısından daha düşük rakamlara geleceği yönünde. Bu bir gönüllük ilkesi. Özellikle gıda ve giyimde çok yakın takip ediyoruz. Enflasyonla mücadele programına katılan firma sayısı 2500’ü geçti. Bazen hafta sonları dolaşıyorum bakıyorum. Vitrinlerimizde baya görüyorum. Ben de bakanlığımız da takip ediyor. Kasım ve aralıkta daha çok ortaya çıkacak.

DAHA AŞAĞI BİR YÖN GÖRECEĞİZ: İndirim kampanyasını Migros çok ciddi bir şekilde uyguluyor. Ben teşekkür ediyorum. Bazı market zincirleri o kadar iyi uygulamıyor. Bir kısmına teşekkür edeceğiz. Kasım ve aralıkta daha aşağı bir yön göreceğiz. Açıkladığımız dört sektör otomotiv, konut, mobilya, beyaz eşya. Mobilya sektörü ciddi bir şekilde olumlu seyrederken, sunta sektöründe fiyatlar doğru değil. Alt sektörlere kadar oyun markajına devam ediyoruz. Fahiş mi değil mi bakacağız.

DENGELENME YAVAŞ VE ZAMAN ALICI OLACAK: Trend güçlü bir şekilde tam da planladığımız gibi işliyor. Yıl sonu bakacağız. Sonrasında yine bakacağız. Maliye, bütçe disiplinlerine bakacağız. Fiyat istikrarı açısından bakacağız. Birini diğerinden vazgeçecek şekilde değil. Ekonomi futboldan sonra en çok anlaşılan konulardan biri. Kimse şunu beklemesin. Arabayı kökleyerek durdurmayacağız. Dengelenme yavaş ve zaman alıcı olacak.

MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞECEK: Yüzde 30-40 hatta 50’lere giden faizlerden o kadar hızlı bir normalleşme süreciyle bu noktaya geldik ki… Yüzde 30’un altına düştü günlük ortalama. Bu çok önemli. BDDK süreci yakından takip ediyor. Mevduatlar 30’ların üzerine çıkmıştı, 20’lerde seyrediyor. Mevduat faizleri daha da düşecek. Bu ekosistem normalleşmeye başladığı zaman çok daha güçlü noktaya ulaşacağız. Hazine ve devlet anlamında daha aktif dönem bizi bekliyor.

ENDİŞE DUYMUYORUZ: Çok net bir şeyden bahsettik YEP’te. Koordinasyondan bahsettik. Tüm dinamiklerin bir hedefe ulaşmasından bahsettik. Bu süreçte gerekli adımlar neyse onu yapacağımızdan bahsettik. Vergi süreci… Birçok şey bir arada. Piyasada hareketlilik diyoruz, enflasyonla mücadele diyoruz. Yıl sonu için endişe duymuyoruz. Çok daha iyi olumlu seyrediyor. En doğru çözümle ilerleyeceğimizi yakında açıklayacağız. İndirimle ilgili detaylı çalışmalar devam ediyor. Hedefleneni yapmaya çalışıyoruz.

STRATEJİK PLANLAMA YÜRÜTECEĞİZ: Tek tek toplantı yaptım nakliyeciler, konutçular, otomotivcilerle… Konuta bakıyorsunuz artış var. Şubeler açıyorlar, konut satma noktasında ciddi bir rakam. Beyaz eşya en önemli sektörlerden biri. Hem iç piyasa hem de ihracat noktasında önemli. 2019’dan itibaren stratejik ihracat ithalat dengesi yaşayacak Türkiye. Stratejik planlama ile yürüteceğiz. 2019 daha güçlü ve pozitif bir dönem olacak.

HALKBANK YAPTIRIMLARI İHLAL ETMEDİ: Sayın cumhurbaşkanımızın Trump’la yaptığı görüşme sonrası ifade ettiğinden hareketle muhatabımız bakanla bir görüşme yapıldı. Olumlu yapıcı bir görüşme oldu. HalkBank ile ilgili farklı yollardan yaptırımla ilgili hiçbir şekilde yaptırımları ihlal etmediğini gördük, gerek arkadaşlar gerek avukatlık firması belgeleri, raporları sağlamaya devam etti. Yine isterlerse yakından takip edeceğimizi belirttik. Raporları, çalışmaları hukuk içinde bir iletişim içinde ortaya koyduk. Önümüzdeki günlerde devam edeceğiz.

İRAN’A YAPTIRIMLAR: 2009’da da yaşandı. Türkiye muafiyetler almıştı. Petrol ve gaz anlamında da almıştı. Muafiyet alacak 8 ülkeden 1’inin Türkiye olduğu yönünde bilgiler var. Enerji kısmında İran önemli bir ülke. Gerek doğalgaz gerek petrol açısından altyapısı çok önemli. En zor ve en kötü dönemlere bile hazırlıklı. Tüm bu çerçevede Türkiye’nin bölgesindeki ticari faaliyetlerini dengeli bir biçimde yürüttüğünü görüyoruz.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.