Bağdat, Erbil'e katili iade ettiği için kızdı!

Bağdat, Erbil'e katili iade ettiği için kızdı!

Bağdat ile Erbil arasındaki gerilim, bir cinayet zanlısının Almanya'ya iade edilmesine de yansıdı. Merkezi yönetim, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin zanlıyı iade etme hakkının olmadığını savundu.

Almanya’da cinsel saldırıda bulunduğu 14 yaşındaki çocuğu öldüren Ali Beşar isimli Irak vatandaşının, Türkiye üzerinden kaçtığı Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde yakalanıp iade edilmesi Irak’ta tartışma yarattı.

Bağdat’taki merkezi yönetim, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Beşar’ı kendilerine başvurmadan iade etmesinin yasadışı olduğunu savundu.

‘FEDERAL HÜKÜMETİN YETKİ ALANI’

Irak Dışişleri Sözcüsü Ahmed Mahcup, başka ülkeler tarafından aranan kişilerin iadesinin veya takasının ‘Federal Adalet Bakanlığı’nın  yetki alanı olduğunu’ söyledi. Iraklı sözcü, adaletin yerine gelmesini istediklerini ancak bunun ‘ulusal egemenliği ihlal etmeden, hukuk ve anayasa çerçevesinde yapılmasını istediklerini’ belirtti.

Zanlı Ali Beşar, sahte belgelerle kaçtığı Duhok’ta yakalanmış ve suçunu itiraf etmişti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin İçişleri Bakanlığı’da, Alman İçişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine zanlıyı Berlin’e iade etmişti.

NE OLMUŞTU?

Söz konusu cinsel saldırı ve cinayet, Almanya’yı ayağa kaldırmıştı. Mainz kentinde yaşanan olayda, 14 yaşındaki Susanna Maria Feldman ortadan kaybolmuş; cansız bedenine iki hafta sonra bir demiryolunun yakınında ulaşılmıştı. Çocuğun cinsel saldırıda bulunularak öldürüldüğü tespit edilmişti.

SAHTE BELGELERLE KAÇMIŞ

Cinayet zanlısı olan 20 yaşındaki Iraklı sığınmacı Ali Beşar’ın ise haziran başında Düsseldorf’tan İstanbul’a, buradan da Erbil’e gittiğinin açıklanması tepki çekmişti. Polis, önce cinayeti iki erkeğin birlikte işlediği şüphesi üzerinde durmuş ve 35 yaşında, Türkiye vatandaşı olan bir diğer sığınmacı gözaltına alınmıştı. Türkiyeli sığınmacı olayla ilgisinin bulunmadığı tespit edilince serbest bırakılırken, bu sırada asıl zanlının ailesiyle birlikte ve sahte belgelerle Almanya’dan ayrıldığı ortaya çıkmıştı.

2015 yılında sığınmacı olarak Almanya’ya geldiği ancak iltica başvurusunun Haziran 2016’da zaten reddedildiği ve bu dönemde çok sayıda suç işlediği ortaya çıkan Ali Beşar’ın, cinayet şüphesine rağmen Erbil’e kaçabilmesi tartışma yarattı. Angela Merkel hükümeti üzerinde göçmen politikası konusundaki baskı artarken, ülke siyasetinin her kesiminden önde gelen isimler olayın aydınlatılması çağrısı yaptı.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.