Babacan: Servet Turgut ile Osman Şiban'a yapılanları açığa çıkarın

Babacan: Servet Turgut ile Osman Şiban'a yapılanları açığa çıkarın

Van'a giden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Bugünkü iktidar, işkenceye sıfır tolerans ilkesiyle çıktığı yolda işkenceciye sıfır ceza noktasına vardı. İşkence bir ceza politikası haline dönüştü" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 1. Olağan Van İl Kongresinde konuştu.

Babacan, Van'da gözaltına alındıktan sonra işkenceye maruz kalan ve helikopterden atıldıklarını iddia edilen Osman Şiban ve Servet Turgut'u hatırlatarak "Bugünkü iktidar, işkenceye sıfır tolerans ilkesiyle çıktığı yolda işkenceciye sıfır ceza noktasına vardı. Bakın, polis karakolunda çekilen işkence fotoğraflarının ayan beyan servis edildiği bir ülke olduk. İşkence, adeta bir ceza politikası haline dönüştü" dedi.

"İşkenceciler kimden güç alıyor?"

"Son yıllarda Van'dan gelen işkence görüntüleri hepimizi derinden yaraladı" diyen Babacan, sözlerini "Üç sene önce mantar toplayan köylüler gözaltına alındı, köylülere işkence yapıldı. Ama gerçek ortaya çıktı. İşkence yaptıkları insanlar, mantar toplamaya giden köylülermiş. Peki özür dileyen oldu mu? Bu hatayı yapanlardan hesap soran oldu mu? Bu gariban insanlara işkence yapanlara göstermelik bir dava açtılar. Birinci derece mahkemesi, yargılanan sanık hakkında beraat kararı verdi. Bu kararı veren hakimler kimden güç alıyorlar? Peki o işkenceyi yapanlar kimden güç alıyorlar?" ifadeleriyle sürdürdü.

Uğradığı işkence nedeniyle 20 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitiren Servet Tur-gut'un (64) evini ziyaret ettiklerini söyleyen Babacan, "Eşini, altı kızını, bir oğlunu gördük. Baş sağlığı diledik. Aile gerçekten perişan. Mersin'de bulunan Osman Şiban'ı telefonla aradık, ona ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Son derece üzgünüz" dedi.

"Hukuk devletinin gereğini yapın"

Babacan, şöyle devam etti: "Buradan hükümete sesleniyorum. Bugünlerde hukuk reformundan bahsediyorsunuz, 'İnsan Hakları Eylem Planı' diyorsunuz. Açık çağrı yapıyorum: Haydi, hukuk devletinin gereğini yapın. Servet Turgut ve Osman Şiban'a yapılanları açığa çıkarın, sorumluları yargılayın. 64 yaşındaki bir insanın ölümünü her yönüyle açıklığa kavuşturmak zorundasınız. Gereğini yapmazsanız, bu millet sizi 'ülkeye işkenceyi geri getiren iktidar' olarak hatırlayacak."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.