AYM Ayhan Bilgen'e 'haklısın' dedi

AYM Ayhan Bilgen'e 'haklısın' dedi

Anayasa Mahkemesi, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ile ilgili kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in başvurusuna ilişkin kararını açıkladı. Anayasa Mahkemesi, HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in tutukluluk nedeniyle yaptığı başvuruyu Genel Kurul’a sevk etmişti.

BİLGEN’İN BAŞVURUSU…

Bilgen, 7 aylık tutukluluk süresinin ardından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak; “uygulanan tutuklama tedbirinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, tutuklama dolayısıyla milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği” yönünde başvuruda bulunmuştu.

AYM Bilgen’le ilgili kararını bugün açıkladı. AYM’nin kararında, “Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna” karar verilerek Bilgen’e 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

AYM’nin Bilgen başvurusuyla ilgili verdiği kararlarda, “soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğu” ve “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğu” belirtildi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.