Ayhan: Devlet ve toplum kadın katliamlarına duyarsız

Ayhan: Devlet ve toplum kadın katliamlarına duyarsız

HDP Milletvekili Ayhan, kadına yönelik şiddet ve katliamların artışta olduğuna dikkat çekerek, toplumun ve devletin de bu katliamlara duyarsız yaklaştığını belirtti. Ayhan, Bakan İslam'a sığınma evlerinin koşullarını da sordu.

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, aile içi şiddet ile sığınma evleri hakkında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'KANIKSANMIŞ RUH HALİ TOPLUMA DAYATILIYOR'

Ayhan, soru önergesinde, aile içi şiddetin ciddi oranda arttığını, en büyük mağdurunun da kadınlar olduğunu belirterek, her gün ortalama bir kadının yakınları tarafından öldürüldüğünü kaydetti. Kadın katliamlarına toplumun da 'sıradan bir olay' duyarsızlığı ile yaklaştığını ifade eden Ayhan, "Adeta kanıksanmış  bir ruh hali topluma empoze edilmektedir. Duyarlı birkaç sivil toplum örgütü dışında yaşanan kadın katliamlarına tepki gösterilmemektedir" diye ekledi.

Sosyal devlet ilkesi gereği en başta devletin bu katliamları önleyecek yaptırımları uygulaması gerektiğine dikkat çeken HDP'li Ayhan, Bakan İslam'dan şu sorularına yanıt istedi:

'KAÇ KADININ TALEBİNİ KARŞILADINIZ?'

"Aile içi şiddetin belli başlı nedenleri nelerdir? 2014 yılında aile içi şiddete kurban giden kadın sayısı kaçtır? Aile içi şiddete maruz kalan kadınlara bakanlık olarak ne gibi yardımlarda bulunmaktasınız? 
Bakanlığınızın bünyesinde kaç sığınma evi bulunmaktadır? Sığınma evi bulunmayan il var mıdır? Varsa bunlar hangi illerdir? Şayet sığınma evi bulunmayan il yâda iller var ise bu illere de sığınma evi yapma bakanlığınızın gündeminde midir? Bakanlığınıza bağlı sığınma evlerinde kaç kadın kalmaktadır? Bunların kaçı çocuklarıyla birlikte kalmak zorundadır? Sığınma evlerinde ne gibi sosyal donatılar mevcuttur?
2014 yılında kaç kadın, erkek şiddetinden kaynaklı bakanlığınızın ilgili kurumlarına ve polis merkezlerine başvuruda bulunmuştur? Bunların kaçının talebi karşılanmıştır? Erkek şiddetine maruz kalan kadınların kaçı polisin koruması altındadır? Polisin koruması altında olduğu halde 2014' te öldürülen kadın sayısı kaçtır?
Kadınlara dönük erkek şiddetinin önlenememesinin başlıca nedenleri nelerdir? Bu nedenleri ortadan kaldırma adına bakanlık olarak ne gibi politikalar oluşturmayı düşünmektesiniz? Avrupa ülkelerinde kadın katliamları ile Türkiye’de yaşanan kadın katliamları kıyasladığımızda durumumuz nedir? Avrupa’da en fazla kadın katliamlarının yaşandığı ülke hangisidir?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.