Ayhan Bilgen: İttifaklar HDP'den 15-20 milletvekili aldı

Ayhan Bilgen: İttifaklar HDP'den 15-20 milletvekili aldı

İttifak uygulamasının aleyhlerine işlediğini söyleyen HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen "Her iki ittifakta bizim milletvekili sayımızı azalttı. 15-20 milletvekili gibi bir kayıp görünüyor” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) açıklanan kesinleşmiş sonuçlara göre HDP, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 11.7 oy alarak 67 milletvekili kazandı. Meclis’te 3’üncü parti olan HDP seçim sonuçlarıyla ilgili incelemesini ise sürdürüyor.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’e göre, sandık taşıma, göç ve güvenlik güçlerinin 142 koduyla kullandığı oylarla ilgili soru işaretleri henüz yanıtlanmadı. Bilgen’e göre Cumhur ve Millet İttifakı da HDP’nin 15-20 milletvekili kaybetmesine yol açtı.

‘BİRLEŞTİRMELER DENETİME DAHA KAPALI’

Seçim sonuçlarıyla ilgili sandık bazlı incelemelerin sürdüğünü belirten Bilgen, oy düşüşü yaşadıkları şehirlerde sandık taşıma ve birleştirmeler ile göçten kaynaklanan iki önemli durum tespit edildiğini söyledi.

Bilgen, “Taşıma ve birleştirme YSK’nın ilan ettiklerinin ötesinde görünüyor. Birleştirmeler denetime daha kapalı. Göç ile ilgili güvenlik politikalarının çok sert uygulandığı il ve ilçelerde nüfusun nereye gittiği bir muamma. Bu insanlar batıdaki şehirlere mi gitti yoksa güvenlik kaygıları veya başka nedenlerle kayıt dışı mı kaldılar? Bu konuda ciddi bir belirsizlik var” dedi.

“Güvenlik politikalarının çok sert uygulandığı” ilçe ve şehirlerdeki yüzde 20-25 aralığında bir seçmen kitlesini etkilediğini söyleyen Bilgen, bunun her şehirde 4-5 vekilden birini etkileyecek bir seçmen kitlesi anlamına geldiğini belirtti.

‘YSK 142 KODU İLE OY KULLANIMINI AÇIKLAMALI’

Doğudaki seçim sonuçlarında MHP oylarının artışı ve bu artışta güvenlik güçlerinin oy kullanımının etkili olduğu konuşuldu. Güvenlik güçlerinin “142 kodu” ile oy kullanımı da HDP’nin seçim sonuçlarıyla ilgili incelemelerinde önemli bir başlık olarak duruyor. Bilgen bu konuda şunları söyledi:

“142 koduyla oy kullanan güvenlik güçlerinin neye göre, nereye ve bunun ne kadar denetlenebilir olduğu konusunda ciddi bir muğlaklık var. Biz sandıklarda şunu gördük. Orada bir kayıt alınıyor ama bunun gireceği bir sistem yok. Dolayısıyla aynı kişi birden fazla sandıkta 142 belgesiyle “burada güvenlik görevlisiyim” diye oy kullandığında o şehir mi esas, görevli olduğu sandık mı esas. Görevlendirildikleri bir sandık yok. Dolayısıyla mobil olarak birçok sandıkta oy kullanma ihtimali var. Toplamda 142 koduyla ne kadar oy kullanıldığını açıklaması gereken YSK.”

‘SANDIK GÜVENLİĞİNİN MAZERETİ OLMAZ’

Sandık güvenliğinin seçim ile değişim umudunun ortadan kalkmaması açısından önem taşıdığını söyleyen Bilgen, “Demokrasi mücadelesi sadece sandıktan ibaret değil ama bu irade korunamıyorsa ister istemez karamsarlığı, bu da önümüzdeki seçimleri etkiler” dedi.

Muhalefet partileri ve bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının seçmene karşı sorumlu olduğu ifade eden Bilgen “Bunun mazereti olamaz. Bizim açımızdan yeterli sandık görevlisi bulamama, yeterli müşahit görevlendirememe gibi konular arkasına sığınılamayacak, ciddi öz eleştiri gerektiren durumlardır. Seçim geldiğinde değil, bugünden sandık güvenliğiyle ilgili örgütlenmeyi yapmak zorundayız” diye konuştu.

‘3 YILDA TAŞINAN SEÇMEN ONDA BİRE DÜŞTÜ’

Ayhan Bilgen, seçim sonunda “partileri açısından da çıkarılacak önemli dersler” olduğunu söyledi. Bunlardan biri doğu illerinden çalışmak için batıya giden seçmenlerin taşınmasıyla ilgili. Bilgen batıya çalışmaya giden seçmenlerin taşınmasının Haziran 2015 seçimlerine göre onda bire düştüğünü belirten Bilgen, “Onda dokuzu taşıyamamışız. Bunlar toplamda büyük rakamlar yapıyor” dedi.

‘İTTİFAKLAR HDP’DEN 15-20 VEKİL ALDI’

Bilgen’in seçim sonuçlarıyla ilgili bir değerlendirmesi de ittifaklarla ilgili oldu. Hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı’nın, bir ittifak içinde olmayan HDP’nin aleyhine işlediğini anlatan Bilgen, “Her iki ittifakta bizim milletvekili sayımızı azalttı. Milletvekili sayımızın 7 Haziran’ın altında olmasının en önemli sebebi bu. 15-20 milletvekili gibi bir kayıp görünüyor” dedi.

‘HDP KURULUŞ İDDİASINA UYGUN GENİŞLİYOR’

67 milletvekili ile Meclis’in 3’üncü partisi olan HDP yeni dönemde nasıl bir muhalefet izleyecek? 5 yıllık bir geçmişi bulunan HDP’nin kuruluş iddiasına uygun bir genişleme gerçekleştirdiğini söyleyen Bilgen, “Bu sayısal bir artış olmayabilir ama vitrin, söylem, kadro anlamında, engellemelere, bir bölgeye hapsedilmeye çalışılmasına, kriminalize edilmek istenmesine karşın kurulduğu dönemin iddiasına uygun şekilde ilerliyor. Bu genişlemeye uygun emek alanından Alevilere, KHK mağdurlarından çevrecilere birçok alanda söz söyleme, güçlü bir retorik kurma sorumluluğunu artıracaktır” dedi.

’24 HAZİRAN’DA HDP’YE KREDİ AÇILDI’

Demokrasi mücadelesi açısından siyasetin, siyasetçinin, siyasi partilerin değil asıl öznenin toplum olduğu bir dönemece girileceğini söyleyen Bilgen, “Muhalefetin dizaynını toplumsal muhalefet belirleyecek. Kadın hareketi, Alevi hareketi, emek hareketi, çevre hareketi, muhafazakar çevreler yeni bir dönemde siyasal mücadeleye nasıl yaklaşacaklar, parlamento mücadelesine nasıl yaklaşacaklar? HDP’nin burada köprü rolü oynaması gerekecek. Taşıyıcı rol oynaması gerekiyor. 24 Haziran’da da HDP’ye buna dair aslında bir kredi açıldı. Hem de büyük bir imkan doğdu” şeklide konuştu.(Duvar) 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.