Avukatlar kadınlar için yürüdü

Avukatlar kadınlar için yürüdü

İzmir'de avukatlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle cübbeleriyle yürüdü. Yürüyüşün sonunda yapılan açıklamada devletin görevinin kadınları, şiddet ve ayrımcılığa karşı korumak olduğu vurgulandı.

İzmir Barosu üyesi avukatlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle İzmir Barosu önünde toplanarak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde cübbeli yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşün sonunda yapılan açıklamada devletin görevinin kadınları, şiddet ve ayrımcılığa karşı korumak olduğu vurgulanarak, “Ne yazık ki devleti yönetenler bu görevi yerine getirmediği gibi, her gün kadın erkek eşitsizliğini körükleyen hukuka aykırı açıklamalarda bulunuyorlar” denildi.

İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım Kayadelen tarafından okunan basın açıklamasında Dünya Ekonomik Forumu’nun, 144 ülkede yaptığı araştırma sonucu hazırlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2017 yılı raporuna göre Türkiye’nin 131’inci sırada olduğu belirtilerek bu durumun ülkemizde kadın erkek eşitliği olmadığının en somut göstergesi olduğu ifade edildi.

EKONOMİK ŞİDDETİN HERHANGİ BİR İSTATİSTİĞİ YOK

Ülkemizdeki eşitsizliğin yarattığı en yakıcı sorunun kadına yönelik şiddet olarak ortaya çıktığını söyleyen Kayadelen, “Bugün 8 Mart 2019, kadınların erkek egemenliğine karşı eşit ve özgür bir dünya yaratma mücadelesinin miladı sayılan 1857 yılından bu yana 162 yıl geçti. Ve bugün hâlâ dünya nüfusunun yüzde 50’sini ve toplam işgücünün üçte ikisini oluşturan kadınlar, dünya gelirinin sadece yüzde 10’una ve tüm mal varlığının yüzde 1’ine sahipler. Tüm dünyada çalışma alanlarında, istihdamda, karar alma mekanizmalarında, nüfusları oranında temsil edilmiyor kadınlar. İşte o yüzdendir ki kadınların eşit ve özgür bir dünya mücadelesi bugün de hız kesmeden devam ediyor hâlâ. Ülkemizdeki bu eşitsizliğin yarattığı en yakıcı sorun ise kadına yönelik şiddet olarak karşımıza çıkıyor. 2018 yılında, Türkiye’de erkekler tarafından, 440 kadını öldürüldü, 188 kadın cinsel tacize, 61 kadın tecavüze uğradı. 347 çocuk, erkekler tarafından istismara uğradı ve aralarında kız çocuklarının da bulunduğu 516 kadın, seks işçiliğine zorlandı. Kadınların eve mahkûm edilerek uğradığı ekonomik şiddetin ise herhangi bir istatistiği yok. Gün geçmiyor ki evde, sokakta, okulda, işyerinde kadınlar şiddetin herhangi bir türüne maruz kalmasın!’’ şeklinde konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.