Avrupa’da kadınlar şiddete karşı alanlardaydı

Avrupa’da kadınlar şiddete karşı alanlardaydı

Avrupa’da yaşayan Kürt kadınları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle meydanlara çıktı. Birçok Avrupa merkezinde düzenlenen eylemlerde yabancı kadın örgütleri de yerlerini aldı.

MARSİLYA

Güney Fransa'nın Marsilya kentinde “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma günü” vesileyle bir yürüyüş düzenlendi. “Kadın kırımına hayır”, “Şengal'den Kobane'ye kadar kadınlar direniyor” şiarıyla düzenlenen yürüyüşe Fransız feministler de katıldı.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı ve Avrupa Kürdistan Kadın hareketinin çağrısıyla yapılan yürüyüş Canebiere meydanında başladı. Kadınlar eylem boyunca Kobanê ve YPJ lehine slogan attı ve posterlerini taşıdı. Okunan bildiride, Kürdistan ve bütün dünyada kadına yönelik yapılan şiddet ve ataerkil düzen kınanırken, “DAİŞ kadınları canlı canlı gömüyor” dövizleri taşındı.

Dünya Kadın Yürüyüşü kolektifi de pankartlarıyla yürüyüşe katılırken, Komünist Parti ve anarşist gruplar da eylemde yer aldı.

Vieux Port meydanına kadar devam eden yürüyüş yerini mitinge bıraktı. Yürüyüş Marsilya Kürt kadınları ve Avrupa Kürdistan Kadın hareketi adına yapılan konuşmalardan sonra sona erdi.

DÜSSELDORF

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Almanya’nın Düsseldorf kentinde bir yürüyüş yapıldı.

Almanya’nın Dortmund, Duisburg, Düseldorf ve Essen kentlerinden kadınların yer aldığı eylem merkez tren istasyonundan başladı. Yürüyüşte Arin Mirkan, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın resimleri taşındı.

“Jin Jiyan Azadî” ,“DAİŞ Kürdistan’dan Defol” , “Bijî Berxwedana Kobanê” ve “Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı. Yürüyüşe Düseldorfllular de yoğun ilgi gösterdi.

Yürüyüş Grabbeplatz Meydanı adıyla bilinen Sanat Müzesine kadar devam etti. Meydanda toplanan kitle Kürdistan şehitleri anısını bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Burada Wupertal Kadın Meclisi ve Utara Amara Vakfı adına konuşmalar yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından yürüyüş ve miting sonlandı.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg şehrinde de kadınlar Ausseplatz’dan başlayıp Maffeiplatz’a kadar devam eden bir yürüyüş gerçekleştirdi. Medya Halk Evi, Sosyalist Kadınlar Birliği ve Yeni Kadın’ın organizasyonuyla gerçekleştirilen yürüyüşte Arin Mirkan’ın resimleri taşınarak sık sık YPJ lehine sloganlar atıldı.

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Dolasıyla bir yürüyüş ile miting organize edildi. Yürüyüşe başta Köln olmak üzere Bonn, Aachen ve Leverkusen’den yüzlerce kadın katıldı. Saat 14:00’te Ebertplatz meydanında başliyan yürüyüş Tarihi Dom klisesi önünde bir miting ile son buldu.

“Kadına Karşı Şiddete Hayır“ pankartı adı altında yürüyüşe başlayan kadınlar sık sık “Jin, Jiyan, Azadi“, “Biji Berxwedana Kobani“ ve “şehid namırın“ sloganları atıldı. Üç fidanın fotoğrafları yanı sıra Kobani’de fedai eylem gerçekleştiren Arin Mirkan’ın da posterleri taşındı.

Bir saatlik yürüyüşün ardından Kadınlar Tarihi Dom meydanına ulaştı. Burada basın açıklamasının ardından bir miting gerçekleştirildi. Yapılan konuşmaların ardından miting sloganlarla son buldu.

ROTTERDAM

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde Dünya Kadın yönelik Şiddete Hayır Günü dolayısıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Binnenwegplein meydanından yürüyüşe geçen kadınlar Grote Kerkplein’de bir miting gerçekleştirdi. Sık sık Jin Jiyan Azadi sloganları atan kadınlar burada Kürtçe şarkılar seslendirdi. Folklor gösterisinin de yapıldığı etkinlikte Kobane için yardım da toplandı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da kadınlar şiddete karşı ayaktaydı. Schwedenplatz’da bir stand açan kadınlar burada bilgilendirme faaliyetinde bulundu. Gün için hazırlanan bildirilerin dağıtıldığı eylemde kadın hakları konusunda görsel metaryaller de sergilendi.

Etkinlikte Avesta Kürt Kadın Derneği adına Dilan Amed bir konuşma yaparak Kürt Kadın Özgürlük Hareketinin kapitalist ve egemen sisteme karşı mücadele ettiği belirterek tüm kadınları bu alanda mücadeleyi yükseltmeye çağırdıklarını ifade etti.

Kadın hakları aktivisti Rahşan Kobanê ise etkinlikleriyle temelde var olan erkek şiddetini tehşir edip kınadıklarını belirterek kadınların buna karşı haykırışının bir umuda dönüştüğünü ve bu durumun YPJ’nin mücadelesinde somutunu bulduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.