Avrupa Parlamentosu'ndan Suudi Arabistan'a ambargo kararı

Avrupa Parlamentosu'ndan Suudi Arabistan'a ambargo kararı

AP Kaşıkçı davasında ortaya çıkacak gelişmelere göre Suudi Arabistan'a silah ambargosu uygulayacak.

Avrupa Parlamentosu (AP), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak hazırlanan karar tasarısını kabul etti.

AP kararında,  Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme koşulları “insanlığa karşı suç” olarak tanımlandı. Kaşıkçı’nın işkenceyle öldürülmesi kınandı. Suudi Arabistan’ın “gazetecinin cesedinin nerede olduğunu” açıklaması istendi. Karar tasarısında “yargısız infaz gibi sistematik uygulamaların insanlık suçu teşkil ettiği” not edildi.

TARAFSIZ BİR SORUŞTURMA TALEP ADİLDİ

Arabistanlı muhalif gazetecinin öldürülmesiyle ilgili olarak “uluslararası, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma” yürütülmesi ve sorumluların ortaya çıkarılarak “uluslararası normlara uygun, tarafsız bir mahkemede ve uluslararası gözlemciler huzurunda yargılanmaları” talep edildi.

Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sorumlu Suudi vatandaşlarına yönelik, vize yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi hedefli yaptırımlar hazırlaması için birliğe ve AB devletlerine çağrıda bulunuldu.

AP, hazırlanacak listede sadece tetikçiler değil aynı zamanda planlayıcılar ve azmettiricilerin de bulunmasını istiyor. Parlamento tarafından alınan kararın hukuksal planda yaptırımı bulunmuyor. (Kaynak: NTV)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.