Avrupa Parlamentosu Guaido'yu tanıdı

Avrupa Parlamentosu Guaido'yu tanıdı

Avrupa Parlamentosu, Venezuela'da muhalefet lideri Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıdı. Diğer AB ülkelerine de bu yönde çağrıda bulunulan kararın bağlayıcılığı yok ancak sembolik önem taşıyor.

Venezuela’da solcu hükümete meydan okuyarak geçici devlet başkanlığını ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido, Avrupa Parlamentosu tarafından tanındı. Parlamento’da yapılan resmi oylamada, Guaido Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanındı.

Kararda Avrupa devletlerine de Guaido’yu tanıma çağrısı yapıldı. Avrupa Parlamentosu bu kararla, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı Guaido’yu tanıyan ilk AB kurumu oldu.

Avrupa Parlamentosu kararının, AB üyesi devletler üzerinde bağlayıcı bir etkisi bulunmuyor. Karar, sembolik önem taşıyor.

VENEZUELA’DAKİ KRİZİN SEBEBİ NE?

Venezuela’da muhalefetin çoğunluğu oluşturduğu Ulusal Meclis’in başkanı olan Guaido, geçen hafta Maduro’nun ikinci dönem başkanlığını için yemin etmesinin ardından geçici başkanlığını ilan etmişti. Venezuela muhalefeti Maduro’nun yeniden seçildiği başkanlık oylamasının gayrımeşru olduğunu savunuyordu.

Yıllardır arka bahçesindeki solcu hükümetleri devirmek için girişimlerde bulunan Washington ise Guaido’yu tanımakla kalmayıp, Venezuela’nın en büyük gelir kaynağı olan devlet petrol şirketine yaptırım kararı aldı ve Venezuela devletinin ABD’deki bazı varlıklarının kontrolünü de Guaido’ya verdi. Maduro ise Guaido’nun bu paraya erişimini engellemek için seyahat yasağı getirip hesaplarını dondurdu.

Ülkede kilit rol oynayan Venezuela ordusu ve savunma bakanlığı ise şu ana dek Maduro’nun arkasında duruyor.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.