Atilla Güçlüoğlu: Arşive konacaktı basına sızdırıldı

Atilla Güçlüoğlu: Arşive konacaktı basına sızdırıldı

Hrant Dink davasına Çağlayan'da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü olan tutuklu sanık Atilla Güçlüoğlu, "Yaptığım her işi emir komuta zincirinde yaptım" dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin aralarında Emniyet, İstihbarat ve Jandarma görevlilerinin de yargılandığı davaya Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü olan tutuklu sanık Atilla Güçlüoğlu, “Ogün Samast’ın emniyette çekilen görüntüleri müfettişlere teslim edildikten sonra basına sızdırılmıştır” dedi.

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı dava, Trabzon Jandarması, Samsun Jandarması ve Emniyet görevlilerinin dosyasıyla birleştirilmesiyle sanık sayısı 85 oldu. Davanın bugünkü duruşmasında ilk olarak tutuklu sanık Atilla Güçlüoğlu dinlendi. Dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü olan Güçlüoğlu, tetikçi Ogün Samast ile birlikte Samsun Emniyet Müdürlüğü’nde fotoğraf çektirmek ve görüntüleri basına vermek ile suçlanıyor.

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre, “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla 4 ay önce tutuklanan Atilla Güçlüoğlu, cinayetin ertesi günü (20 Ocak 2007) Samsun İl Jandarma Komutanlığı’nın düzenlemiş olduğu akşam yemeği etkinliğinde Birol Ustaoğlu’nun mesaj atarak katilin Trabzonlu olduğunu ve Samsun’a gelebileceğini söylediğini aktardı. Güçlüoğlu, “Önce Trabzon Asayiş Şube Müdürü Ali Oğuz Çağlar’ı aradım sonra da İHA muhabiri Muammer Ay’ı aradım. Görüşmelerimi İl Jandarma Komutanı’na bildirdim. O da bilgisi var mı diye öğrenmek için Samsun Emniyet Müdürü’nü aradı. Sonra apar topar sivil araçlarımızla otogara gittik.

HTS kayıtlarıma bakarsanız otogara gidene kadar Trabzon Asayiş Şube Müdürü Ali Oğuz Çağlar ile konuştuğum görülür. Zaten Ogün Samast ismini de ondan öğrendim. Ben ve Murat Bayrak Samast’ın olduğu otobüse yolcu gibi girdik. Emniyet görevlileri Samast’ı aralarına aldı. Biz de yanlarında jandarma karakoluna gittik. Benim adli kontrol görevim olmadığı için üst aramasına katılmadım. Ancak üst aramasında dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundum” dedi.

‘FOTOĞRAF BASINA VERİLMEK İÇİN ÇEKİLMEDİ’

Tetikçi Samast’ın görüntülerini basına sızdırmakla suçlanan Güçlüoğlu, “İddia edildiği gibi benim fotoğrafım hiçbir basın kuruluşunda yayınlanmamıştır. Benim fotoğrafım müfettişlere ve Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderilmiştir” diye konuştu. Güçlüoğlu, Samast’ın fotoğrafının çekilmesi emrini istendiğinde Jandarma Komutanlığı’na gönderilmek ve arşive konulması için verdiğini söyledi.

Güçlüoğlu, “Fotoğrafları Jandarma Genel Komutanlığına göndermek üzere çekildik. Çünkü o dönem çok tartışılıyordu ‘katili jandarma mı yakaladı emniyet mi’ diye. Mülakat yapılması emrini de istihbarat şube müdürümüz verdi ve kameraya alınmasını söyledi. Bu fotoğrafların hiçbiri basına verilmek için çekilmedi. Katil zanlısına mülakatta yardım ve yataklık yapan var ise bir an önce öğrenilmesi hedeflenmiştir. Katil zanlısının yakalanmasına katıldığımız için biz o gün çok heyecanlı ve gururluyduk. Birol Ustaoğlu’yu çağırıp emir vermedik. Mülakatın nasıl, hangi taktik ve teknikle yapılmasına dair en ufak bir talimatımız da olmadı” dedi.

‘MÜFETTİŞE TESLİM EDİLDİKTEN SONRA SIZDIRILDI’

Güçlüoğlu, Samast’ın Olay Yeri İnceleme Timi tarafından çekilen fotoğraf negatifleri ve görüntülerinin arşiv odasına olay yeri inceleme tarafından konulduğunu ifade etti. Olay yeri inceleme komutanının tüm görüntüleri 22 Ocak 2007 Pazartesi günü il jandarma komutanına teslim ettiğini belirten Güçlüoğlu, çelik kasada muhafaza edilen görüntülerin 31 Ocak 2007’de müfettişlere teslim edildiğini söyledi.

Güçlüoğlu, “Fotoğraf ve kamera kaydı CD’leri müfettişlere teslim edilene kadar basına sızmamıştır. Görüntüleri müfettişlere teslim ettiğimizde olayın üzerinden 10 gün geçmişti. Jandarmanın çektiği görüntüler gazetecilere verilmiş olsaydı basın bunları hemen yayınlarlardı. Jandarma aleyhine algı operasyonu yapılmıştır. Bu algı operasyonu medyada da halen devam etmektedir. Basına fotoğraf ve görüntülerin kasıtlı olarak sızdırılmasını bırakın ihmalim bile yoktur. Müfettişlere teslim edildikten sonra basına sızmıştır” ifadelerini kullandı.

‘HER İŞİ EMİR KOMUTA ZİNCİRİNDE YAPTIM’

Güçlüoğlu, MİT TIR’ları ve Dink dosyasından tutuklu bulunan Hamza Celepoğlu ile görüşmesinin ise yılbaşı ve kandillerde yazılan tebrik mesajları olarak açıkladı. FETÖ ile arasında illiyet bağı olmadığını öne süren Celepoğlu, “Bu yapının terör örgütü olarak tanımlanmadığı zamanda ben nasıl örgüte hizmet etmişim? Yaptığım her işi emir komuta zincirinde yaptım. Samast’ın Samsun’da yakalanması ve sonrasındaki gelişmeler hiçbir şekilde benim kararım olamaz. Ben FETÖ’cü değilim ve görüntüleri ben sızdırmadım. Algı yaratmaya da çalışmadım” diyerek tahliyesini talep etti.

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, Güçlüoğlu’na “Jandarma yemeğinden sivil kıyafetle gittiğinizi ve otobüse yolcu gibi girdiğinizi söylediniz orada nasıl bir hamle yapıldı” diye sordu. Güçlüoğlu ise, “Biz içeriye girdiğimizde emniyet müdürlüğü personeli Samast’ın başındaydı. Aldılar indiler biz de peşlerinden indik” dedi. Belen Güçlüoğlu’na otobüsün içinde aramaya şahit olup olmadığını sordu. Güçlüoğlu “Hayır” cevabını verdi.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu da Güçlüoğlu’ya “Adli kolluk yetkiniz bulunmadığı halde neden il emniyet müdürlüğüne gitme ihtiyacı hissettiniz? Samast’ın Türk bayrağıyla fotoğraflar çektirmesiyle ilgili neden ‘bir yanda emniyet bir yanda jandarma personeli dursun’ dediniz” sorularını yöneltti. Güçlüoğlu, “Bizler koordine makamıyız, Samsun Emniyet Müdürlüğüne teslim etmemiz için emir aldığımızdan hep beraber oraya gittik. Dünyayı sarsan bir olay olmuş o olayı yaşamak lazım. Dehşet bir gurur duyuyordum katili yakaladığımız için. İl Jandarma Komutanı, İl Emniyete teslim ediyoruz deyince benim reddetme şansım yok. Ortak yaptığımız bir operasyondu. Maksat oydu. Sızdırma bizden değil” yanıtlarını verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.