Artuklu’da belediye personellerine ‘kadına şiddet’ eğitimi verildi

Artuklu’da belediye personellerine ‘kadına şiddet’ eğitimi verildi

Artuklu Belediyesi personellerine “Kadına yönelik şiddet” başlığı altında eğitim semineri verildi

MARDİN - Artuklu Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle belediyenin toplantı salonunda eğitim semineri düzenlendi. Belediye personellerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı’ndan Sosyal Hizmet Uzmanı Nihal Özbek Bozhan, Sosyolog Günay Yakut ve Avukat Gül Özmen tarafından kadına yönelik şiddet, sığınma evleri ve kadın hükümleri ile ilgili eğitim sunumu verildi. Eğitim seminerine Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, Artuklu Belediyesi’nin DBP’li ve Saadet Partili meclis üyeleri ile belediye personelleri katıldı.

Sunumunu görsel olarak yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Nihal Özbek Bozhan, kadınların her zaman her alanda şiddete maruz kaldığını ifade ederek, şiddetin her şekilde kadınların karşısına çıktığını kaydetti. Bozhan, kadına yönelik şiddetin tamamen cinsiyete dayalı olduğunu aktararak, şiddet uygulayanların her zaman erkek olduğunu söyledi. Bozhan, kadınların kimi kez şiddetin farkında olmadığını da sözlerine ekleyerek, şiddetin birçok boyutunun olduğunu belirtti. Bozhan, Türkiye’de kadınların yüzde 49’unun şiddet gördüğünü ve bu durumu paylaşmadığını da vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Kadına yönelik bedensel olarak her türlü davranışı fiziksel şiddet içerisinde tanımlayabiliriz. Kadınlar olarak toplumda halen şiddet görüyoruz. Ekonomik anlamda yaşadığımız bir çok şiddet var. Çalıştığımız emeğimizin karşılığını bile alamıyoruz. Psikolojik şiddette ise kadına daha çok değersizlik hissi verilen, kadını ikinci plana atan, onu sürekli azarlayıp tavır yapan, onun görüşlerine ve düşüncelerine yer verilmeyen durumlar da psikolojik şiddet içinde yer alıyor. Kadınların birçoğu cinsel şiddete maruz kaldıkları halde söyleyemiyorlar.”

‘Şiddetin en nedeni kadın-erkek eşitsizliği’

Şiddetin en önemli nedeninin kadın-erkek eşitsizliğinden kaynaklandığını dile getiren Bozhan, kadınlar olarak erkeklerle eşit olmadıklarını söyledi. Bozhan, eşitsizliği yaratan sebebin erkeği üstün gören ve erkeği kadını kontrol etmekle görevli kılan erkek egemen zihniyetin olduğunu aktararak, kadına yönelik şiddetin hiçbir ırka, hiçbir etnik kökene ya da dini inanışa göre bir ayrımının söz konusu olamayacağını ifade etti.

Sosyolog Günay Yakut ve Avukat Gül Özmen de sığınma evleri ve kadınların hükümleri hakkında sunumlar gerçekleştirdi. Eğitim semireni soru cevap şeklinde sona erdi.

1-823.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.