'Artık çocuk gelin görmek istemiyoruz'

'Artık çocuk gelin görmek istemiyoruz'

"Çocuk gelinleri" önlemek amacıyla çalışmalar yürüten Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Türkiye'nin yanı sıra "çocuk gelinlerin" yoğun olduğu ülkelerde de çalışmalar yürütüyor. Türkiye'de artık "çocuk gelinler" görmek istemediklerini belir

GÜLSEN ASLAN / DİHA

ANKARA Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, "Çocuk Gelinler Projesi" kapsamında bugüne kadar Türkiye'de 54 ilde toplantılar, söyleşiler ve iki TV kanalında kısa film gösterimi yaptı. 

Erken evliliklere karşı kadınların sesini duymak ve duyurmak amacıyla yola çıkan Uçan Süpürge, "çocuk gelinleri" önlemek için Türkiye dışında başka ülkelere de gezilere başladı ve proje kapsamında 4 ülkede çalışmalar gerçekleştirildi. Uçan Süpürge Çocuk Gelinler Projesi'nin asistanı Eda Özyurt Kılınç, Çocuk Gelinler Projesi'ne ilişkin yürüttükleri çalışmaları anlattı. Amaçlarının erken yaştaki çocukların evlenmesine engel olmak olduğunu belirten Kılınç, "Her şehirde bulunan kanaat önderleri, muhtarlar, kaymakamlarla, vali yardımcıları ile görüşüldü. Yani var olan süreç nasıl, neler yapmak gerekiyor gibi çalışmalar yürüttük" dedi.


'Çocuk gelinlerin çok olduğu ülkelere ziyaret' 

Öncelikle ulusal bir platform kurmaya karar verdiklerini dile getiren Kılınç, "Bu ulusal platformda 'neler yapmalıyız' diye düşündük. Uçan Süpürge olarak bu işleri tek başına yürütemeyeceğimize karar verdik. Yani buna katılacak üniversiteler olması gerekiyor. Ve yine çocuk dernekleri olması gerekiyor. Kadın dernekleri, LGBT dernekleri bir çok konuda çalışan sosyal hizmet uzmanları, herkesin bu konuya destek vermesi gerektiğini düşündüğümüz için aradık ve 'üye olmak ister misiniz?' diye sorarak, bu şekilde başaralı bir sonuca ulaştık" dedi. Türkiye'de 13 ilde 58 üyelerinin bulunduğunu belirten Kılınç, uluslararası çalışmalara ilişkin ise şu bilgileri verdi: "Çocuk gelinler gibi gelenek yaşayan ülkeleri bilhassa ziyaret etmek istedik. Dolayısıyla 4 ülke belirledik. Hindistan, Bangladeş, Nijer ve Nijerya." 

Mart'ta rapor sunacaklar 

"Hindistan'a baktığımızda evlenme yaşı kız çocuklar için 18, erkek çocuklar için 21, Bangladeş'te ise kadınlar için 18, erkekler 21" diyen Kılınç, "Türkiye'de 17 yaşa düşüyor. Hakim izin verirse, 16 yaşına kadar düşebiliyor. Bu çok vahim bir durum" dedi. Halen yasalarda küçük yaş evliliklerin devam etmesinin ürkütücü sonuç doğurduğunu ifade eden Kılınç, "Gidilen 4 ülkede neler yapıldı, neler görüldü. Biz bundan sonra Türkiye'de neler değiştireceğiz konusunu, Mart ayında hazırlayacağımız raporlarda sunacağız" diye konuştu. 

Türkiye'deki hükümetin yasal evlilik yaşını yükseltmesi gerektiğini belirten Kılınç, "Artık 'çocuk gelinler' görmek istemiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum