Araştırma: Korona bağışıklığı endişe verici derecede kısa

Araştırma: Korona bağışıklığı endişe verici derecede kısa

Hollandalı bilim insanları, korona virüslerine karşı bağışıklık süresini mercek altına aldı. Dört farklı korona virüsü türü üzerinde yapılan araştırma, bağışıklığın en fazla bir yıl sürdüğünü ortaya koydu.

Hollandalı bilim insanları, korona virüsüne yakalanmış hastalarda, iyileşme sonrası bir yıl ya da daha kısa süre içinde yeniden bu virüsün görülebildiğini tespit etti. Araştırmacılar, korona virüsüne karşı bağışıklığın ‘endişe verici derecede kısa’ olduğunu vurguladı.

‘BİR YIL YA DA DAHA KISA SÜRÜYOR’

Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları tarafından yapılan ve bilim dergisi Nature Medicine’da yayımlanan araştırmaya göre, korona virüsüne yakalanmak, hastaların bağışıklık geliştirdiği anlamına gelmiyor. Hastalık, bir yıl ya da daha kısa süre içerisinde yeniden görülebiliyor.

‘ORTALAMA SÜRE İLK KEZ HESAPLANDI

BBC Türkçe’nin Lahey muhabiri Yusuf Özkan’ın aktardığına göre, araştırma ekibi başkanı Lia van der Hoek Hong Kong, Hollanda ve Belçika’da tekrarlayan enfeksiyon vakaları ortaya çıktığında, yeniden hastalık riskinin sıfır olmadığını zaten bildiklerini vurguladı. Hollandalı araştırmacı, “Ancak bir kişinin virüse yeniden yakalanabilecek hale gelmesinin ortalama ne kadar sürdüğü şimdiye kadar bilinmiyordu” dedi.

SOĞUK ALGINLIĞINA NEDEN OLAN BAŞKA KORONA VİRÜSLERİ İNCELENDİ

Covid-19 hastalığına yol açan yeni korona virüsü (SARS-CoV-2), insanlar arasında kısa bir süredir yayılıyor. Araştırmacılar bu nedenle, araştırmayı yaparken tekrarlayan enfeksiyon risklerini ele almak için hafif soğuk algınlığına neden olan zararsız dört başka korona virüsü türünü inceledi. Bilim insanları, zaman içinde farklı noktalarda insanlardan alınan 513 kan örneğindeki antikor miktarını analiz etti. Araştırmada, korona virüsünün bir yıl ya da daha kısa süre içerisinde, yeniden aynı hastaya bulaşabildiği ortaya çıktı.

‘TÜM KORONA VİRÜSLERİNİN ORTAK ÖZELLİĞİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

Araştırma ekibinden Arthur Edridge, büyük ölçüde farklılık gösteren tüm virüsler için aynı sonuca ulaştıklarını belirterek “Bunun, tüm korona virüslerinin ortak özelliği olduğunu düşünüyoruz” dedi. Hollandalı araştırmacılara göre, bu nedenle korona virüsüne yakalanmış ve iyileşmiş kişiler, o andan itibaren hastalığa karşı bağışıklık kazandıklarını düşünmemeli.

Virolog Lia van der Hoek geçtiğimiz aylarda Covid-19’a yakalanmış kişilerin tekrar enfeksiyon kapabileceğine işaret ederek, bu nedenle korona virüsü önlemlerine uymaya özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.