Antep'de 10 günde bin işçi atıldı

Antep'de 10 günde bin işçi atıldı

Gaziantep'de son dönemde tekstil ve gıda sektörü olmak üzere işten çıkartmaların sayısı bini aştı. Bayram sonrası sayının artacağı iddiaları işçileri kaygılandırıyor.

Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeler sonrasında Gaziantep’de işsizlik oranlarında artış gözlemlendi.

Gaziantep’in en büyük fabrikalarından olan Şireci, Gürteks, Sanko, Merinos, Meltem Tekstil gibi işletmelerde son on günde binin üzerinde işçinin işten çıkarıldığı söyleniyor. İşten çıkarmaların ‘gönüllü çıkış’ adı altında yapıldığı ve işçilerin tazminatlarının yarısı ödenerek işten çıkarıldığı belirtiliyor.

Ağırlıklı olarak tekstil ve gıda iş kolunun bulunduğu 150 bine yakın işçinin çalıştığı organize sanayi bölgelerinde, işçi çıkartmaların bayram tatili sonrası artacağı konuşuluyor. Bu söylenti, işten çıkartmaların yoğunlaştığı iş yerlerinde ücretsiz izinlerin de artmasıyla çalışanların kaygılarını arttırıyor.

KURSİYER İŞÇİ

Gaziantep’te fabrikalarda yaygınlaşan ‘kursiyer işçi uygulaması’ ile işçiler kursiyer statüsüne sahip oluyor ve 6 ay boyunca ücretini İŞKUR’un İşsizlik Fonu’ndan alıyor. ‘Kursiyer’ olarak çalışan işçilerin sigorta primleri de yatırılmıyor. Sadece işle ilgili sağlık sorunları yaşandığında sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. (Kaynak: Evrensel)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.