Anket: Erdoğan'ın görev yapma tarzını onaylayanların oranı yüzde 26.9

Anket: Erdoğan'ın görev yapma tarzını onaylayanların oranı yüzde 26.9

Aksoy Araştırma'nın Türkiye Monitörü araştırmasına göre halkın yüzde 51.8'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görev yapma tarzını onaylamıyor. Onaylayanların oranı ise yüzde 26.9.

Aksoy Araştırma,‘Türkiye Monitörü’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Mobil panel üzerinden gerçekleştirilen araştırmada yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payıyla yapılan 1067 görüşmede, Türkiye temsili cinsiyet, NUTS1 bölge dağılımı, yaş, sosyoekonomik statü ve 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimi kotası gözetildi.

Araştırmaya göre 'bu pazar seçim olsa' Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 38,6, Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 42,0 olarak hesaplandı. Katılımcıların yüzde 13,8’i ‘kararsız olduğunu’, ‘belirtmek istemediğini’ veya ‘oy kullanmayı düşünmediğini’ ifade etti.

Araştırmada ‘Hükümete yönelik eleştirilerde bulunurken kendinizi ne derece özgür hissediyorsunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 56,7’si özgür hissetmediğini belirtti. Yüzde 23,8 ise eleştiride özgür olduklarını düşünüyor. Araştırmada kendini en özgür hissedenler AK Partililer ile MHP'liler oldu.

Araştırmaya katılanlara "Genel olarak düşündüğünüzde, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?" sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 51,8’i Erdoğan’ın görev yapış tarzını onaylamadığını belirtirken, yüzde 26,9’u onayladığı yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 21,3’ü ise kararsızım cevabını verdi.

Geçmişteki araştırmalarda yaklaşık yüzde 32’lerde olan Erdoğan’ın görev onayı, orman yangınları sonrası ilk kez ilk kez yüzde 26,9’a düştü. AK Parti seçmeninin yüzde 58,1’i Erdoğan'ın görev yapış tarzını onayladığını ifade ederken bu oran Cumhur İttifakı’nın diğer bileşeni olan MHP seçmeninde ise yüzde 36,3 olarak görülüyor.

Katılımcılara orman yangınlarının nedeni soruldu. Ankete katılanların 45,2’si ‘PKK terör örgütünün sabotajıdır’ derken yüzde 31,2’si yangınları imara açmak için çıkar gruplarının çıkarttığını düşündüğünü ifade etti. AK Parti seçmeninin yüzde 65,5’i, MHP seçmeninin ise yüzde 61.8'i orman yangınlarının sebebi olarak PKK'yi gösterdi. Önceki seçimlerde CHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 50,5’i yangınların imara açılması için çıkar gruplarının çıkarttığı cevabını işaretlerken yüzde 26,9’u PKK yanıtını verdi.

'Orman yangınlarına müdahalede sizce hükümet ne derece başarılıdır?' sorusunda katılımcıların yüzde 62,8’i 'başarısız' seçeneğini işaretlerken sadece yüzde 27,6’sı başarılı yanıtını verdi. 

AK Parti seçmeninin yüzde 37,1’i hükümetin orman yangınlarında başarısız olduğunu düşünürken MHP seçmeninin ise yüzde 50’si orman yangınlarına müdahalede hükümetin başarısız olduğunu belirtti.

 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.