Ankara'da 1 Mayıs programı açıklandı: Engellemeye kalkmayın

Ankara'da 1 Mayıs programı açıklandı: Engellemeye kalkmayın

Ankara'daki sendika temsilcileri, 1 Mayıs programını açıkladı. 30 Nisan Cuma günü yapılacak miting için Ankara Valiliği’ne başvuru yapıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İç Anadolu Bölge Temsilciliği başta olmak üzere aralarında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara Şubesi, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ile Ankara Tabip Odası’nun (ATO) da bulunduğu meslek odaları, düzenledikleri basın toplantısıyla Ankara’daki 1 Mayıs programını açıkladı.

Ankara’daki Ulus Meydanı’nda bulunan Atatürk heykeli önünde “Umut yan yana” sloganıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ın geçtiğimiz yıl Covid-19 nedeniyle kutlanamadığına dikkat çekti.

'LEBALEP KONGRE YAPANLAR PANDEMİ GEREKÇESİYLE 1 MAYIS’I YASAKLIYOR'

“Lebalep kongrelerde halk sağlığı sorunu yaratanlar, 1 Mayıs yasaklarına pandemiyi gerekçe gösteriyor” ifadelerine yer veren Görgün, “Pandemi önlemleri alınarak, maske ve mesafeye dikkat ederek 30 Nisan ve 1 Mayıs 2021 tarihlerinde yapmak istediğimiz her türlü açık hava etkinliği yasaklanıyor. Kimi valilikler binalarımız başta olmak üzere kentlerin dört bir yanına asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimiz ve pankartlarımızda bulaşan bir “mutasyon” keşfediyor. Bu ülkenin işçilerinin ve emekçilerinin aklıyla alay ediliyor. Hastanelerin yoğun bakımları tıka basa dolmuşken, resmi rakamlarla her gün 300’ün üzerinde insanımızı kaybedip, yüz kişiden en az biri enfekte iken; elbette bizler aklın ve bilimin emrettiği doğrultuda hareket edeceğiz. İktidar gibi sorumsuz davranmayacak, taleplerimizi pandemi koşullarına uygun olarak yükselteceğiz. Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için “Her gün 1 Mayıs” diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi ifade edeceğiz. “Her yer 1 Mayıs” diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız” diye konuştu.

HÜKÜMETE ÇAĞRI: YASAKLAMAYA KALKMAYIN

1 Mayıs kutlamalarının hiçbir şekilde engellenemeyeceğini belirten Görgün, 30 Nisan Cuma günü yapılacak miting için Ankara Valiliği’ne başvuruda bulunduklarını söyledi. Hükümete çağrıda bulunarak, “Akıl dışı, bilim dışı ve hukuk dışı engellemelere kalkışmayın” diyen Görgün, “30 Nisan’da İstanbul Taksim’deki Kazancı yokuşunda her sene gerçekleştirdiğimiz anma etkinliğinde buluşacak, 1 Mayıs 1977 katliamında yitirdiğimiz canları anacak, tüm anma programlarımızı pandemi koşullarına uygun biçimde planlayacağız. Aynı gün ülkenin dört bir yanında en yaygın biçimde işyerlerinde 1 Mayıs kutlamalarını ve alanlarda basın açıklamalarımızı gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs günü de çalışmakta olan emekçileri işyerlerinde, çalışmayan milyonları da evlerinde, balkonlarında, sokaklarında, sosyal medyada 1 Mayıs coşkusunu çeşitli biçimlerde büyütmeye çağıracağız” dedi.

MESLEK ODALARINDAN 11 TALEP

Meslek odaları, ekonomik krizden Covid-19 salgınına, kod 29 uygulamasından kadına karşı şiddete kadar taleplerini şu şekilde sıraladı:

1.  Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!

2.  Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!

3.  Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son!

4.  İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!

5.  Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!

6.  İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.

7.  Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak!

8.  Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.

9.  Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!

10.  İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!

11.  Emeklilerin sorunları çözülsün, insanca yaşayabilecekleri ücret verilsin! 2020 1 Mayıs’ında ifade ettiğimiz gerçek, 2021’de çok daha net bir biçimde ortadadır. Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Felakete dönen bu düzen, baskılarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kışkırtılan ırkçılık ve ayrımcılıkla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle, kısacası zulümle ayakta tutulmak istenmektedir. Bu felakete son vermek, insanlık için yeni bir başlangıç yapmak, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu, kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.