Angela Merkel'den 'Avrupa ordusu' önerisine destek

Angela Merkel'den 'Avrupa ordusu' önerisine destek

Almanya Başkanı Merkel, Fransa lideri Macrun'un Avrupa ordusu kurulması önerisine destek verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında tartışmaya neden olan “Avrupa ordusu” konusunda Macron’a destek verdi. Merkel, “Eğer toplumumuzu korumak istiyorsak Avrupa kaderini kendi eline almalıdır” dedi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Avrupa’nın Geleceği” konulu bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa ordusu kurulması teklifine destek vererek “gerçek bir Avrupa ordusu” için çağrıda bulundu.

AP milletvekillerine seslenen Merkel, “Geçen senenin gelişmelerine bakacak olursak, aslında önemli olan, gerçek bir Avrupa ordusunun kurulması vizyonu için çalışmamızdır” dedi. Merkel, Avrupa’da kurulacak bir ordunun, NATO’ya karşı değil, NATO içindeki transatlantik işbirliğine paralel bir oluşum olabileceğini ifade etti.

‘AVRUPA GÜVENLİK KONSEYİ KURULMALI’

“Sadece daha güçlü bir Avrupa, Avrupa’yı savunacak” diyen Merkel, “Eğer toplumumuzu korumak istiyorsak Avrupa kaderini kendi eline almalıdır” ifadelerini kullandı. Merkel ayrıca başkanlığı rotasyon ile değişecek bir Avrupa Güvenlik Konseyi kurulmasını önerdi. Merkel, bu yapı ile önemli konularda daha hızlı karar alınabileceğini savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Avrupa ordusu kurulması önerisine, ABD Başkanı Trump tepki göstermişti. Trump, “Macron Avrupa’nın ABD, Çin ve Rusya’ya karşı korunması için kendi ordusunu kurmasını öneriyor. Ama Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nda savaşan Almanya’ydı. Fransa için o iş nasıl sonuçlandı acaba? Amerika gelmeden önce Paris’te Almanca öğrenmeye başlamışlardı” ifadelerini kullanmıştı.

Trump, Avrupa’nın NATO’ya daha fazla mali katkı sağlamasını talep etmişti.

MERKEL’DEN TEPKİLERE YANIT: ŞEREF VERİCİ

Merkel, konuşması sırasında AP milletvekilleri tarafından birçok kez yuhalandı. Oturuma katılan milletvekillerinin Alman haber ajansı dpa ile paylaştığı bilgilere göre Merkel’e yuhalama şeklinde yapılan protestolar özellikle aşırı sağcı milletvekilleri tarafından gerçekleştirildi. İngiltere’nin Bağımsızlık Partisi (UKIP) milletvekillerinin de bu protestoya katılanlar arasında olduğu ifade edildi.

Konuşmasında kendine yapılan protestoya atıfta bulunan Merkel, “Bu protesto, (konuşmamda) olayın özüne değindiğimi gösteriyor. Bu güzel ve şeref verici” dedi. AP Başkanı Antonio Tajani ise protestolarla ilgili olarak “Oturumda acaba bir veterinere mi ihtiyacımız var?” sorusunu yöneltti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.