Anayasa Mahkemesi’nden Eminağaoğlu’na ret

Anayasa Mahkemesi’nden Eminağaoğlu’na ret

Anayasa Mahkemesi Ömer Faruk Eminağaoğlu başvurusunda Anayasa'nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun mesleğe geri dönme isteğinin kabul edilmemesinde hak ihlali bulunmadığına karar verdi.

Milletvekili Genel Seçiminde aday adayı olabilmek için hâkimlik görevinden çekilme isteği, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından kabul edilmişti. Aday gösterilmeyen Eminağaoğlu yeniden mesleğine dönmek istemiş ancak bu talebi reddedilmişti. Ret gerekçesi olarak ise Eminağaoğlu’nun bir siyasi partiye üye olması gösterilmişti.

Başvurucunun bireysel başvuru yaptığı tarih itibarıyla mesleğe dönememeye ilişkin iddialarının doğrudan yasama işlemine değil yasama işleminin uygulanması mahiyetindeki işleme karşı olduğunun savunulduğu AYM kararında “Dolayısıyla başvurucunun bireysel başvuru anlamında mağdurluk statüsünün bulunduğunun kabulü gerekir” dendi.

Seçilme hakkına yönelik olan başvuru konusu müdahalenin Anayasa’nın 9., 138. ve devamı maddelerinde öngörülen mahkemelerin ve hâkimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesini gerçekleştirmeye yönelik olarak yapıldığının hatırlatıldığı AYM kararında, devletin mahkemelerin ve hâkimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesini gerçekleştirmek için milletvekilliği adaylığı için mesleklerinden çekilen hâkimlerin görevlerine geri dönmeleri engelleyecek tedbirler öngörebileceği öne sürüldü.

Başvurucunun milletvekili adayı olmak için istifa etmesini müteakip görevine tekrar kabul edilmemesinin asıl olarak başvurucunun kendi tercihi sonucu gerçekleştiğinin hatırlanması gerektiğine vurgu yapılan kararda, “başvurucunun göreve tekrar kabul edilmemesi suretiyle yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.  Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme hakkının ihlal edilmediğine karar vermiştir” ifadeleri yer aldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.