Amed Ekoloji Meclisi sonuç bildirgesini açıkladı

Amed Ekoloji Meclisi sonuç bildirgesini açıkladı

Amed Ekoloji Meclisi, gerçekleştirdiği 3. Genişletilmiş Meclis Toplantısı'nda, önemli kararlar alındı.

DİYARBAKIR - Amed Ekoloji Meclisi, 14 Haziran'da gerçekleştirdiği 3. Genişletilmiş Meclis Toplantısı'nın sonuç bildirgesini açıkladı. 14 Haziran'da Bağlar Belediyesi Konferans Salonu'nda yapılan toplantının sonuç bildirgesinde, Kapitalist modernitenin genelde Kürdistan'da özelde ise Amed ve kırsal kesimlerini tarım, enerji ve tüketim ilişkisini sistemli bir şekilde üretimden kopararak halkı birer tüketim aracı haline getirdiği belirtilerek, "Bireylerin zihniyetinin tüketim üzerine kurgulanmasından kaynaklı aşırı bir tüketim toplumu oluştuğu, buna yönelik mücadelemiz ise ihtiyaç temelli bir üretim modeli temel alınmalıdır" denildi. 

Toplantıda alınan kararlar ise şöyle sıralandı: 

*Kentleşmenin kapitalist modernitenin ideolojik bir yaşam merkezi olduğu göz önüne alınarak, kentsel yaşamın özendirilmesi yerine kırsal yaşam desteklenmelidir. 

*Yerel Yönetimlerin toplumsal ekolojik paradigmayı esas alarak, bundan sonraki çalışmalarda ekolojik anlayışa bağlı kalarak gerekli düzenlemelerin yapılması. 

*Kent yaşamının otomobillere göre değil, bisiklet ve yayalara göre planlanmalıdır. 

*Ekoloji bilincinin ekonomi ve ekoloji akademilerinde ideolojik eğitimlerin yapılması ve başta Amed Ekoloji Meclisi olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılması. 

*Buna bağlı olarak, yerel yönetimler bünyesinde bulunan eğitim destek evlerinde ekoloji derslerinin verilmesi. Ekoloji derslerinin ilköğretimden başlanarak tüm kesimlere yaygınlaştırılmalı. 

*Geliştirilen kapitalist tarım politikalar sonucu yerel tohumların yerini GDO'lu tohumlar almıştır ve kapitalist tekellere bağımlı hale getirilmiştir. Buna karşın Amed'de yerel tohumların tespit edilmesi, kullanılıp ve yaygınlaştırılması sağlanmalı. Amed'e özgü sebze ve meyve yetiştiriciliği gibi tarımsal faaliyetlerin özendirilip yaygınlaştırılmalı.

* Zirai ilaçların zararlarına ilişkin bilgi paylaşımı yapılmalı. Ayrıca tarımda yeraltı sularının kullanımı ve aşırı sulamaya yönelik önlemler alınmalı.

* Enerji ihtiyacı göz önüne alındığında yenilenebilir enerjiler temele alınıp, ısınma, aydınlatma gibi durumlarda elektrik üretiminde güneş enerjisi kullanımı yaygınlaştırılmalı. 

*Dicle Vadisi habitatına uygun, ekosistemin incelenip korunmasına yönelik çalışmalar yapılmalı.

* Yerel yönetimler bünyesinde ekoloji birimlerinin oluşturulup gerekli bilgi paylaşımı sağlanmalı.

* Kaya gazının yaratacağı tehlikeler giderek artmakta olup, bu konuda gerekli çalışmalar yapılmalı. Yeni yapılan konutlarda güneş enerji sistemlerinin kullanılmaması konusunda yerel yönetimlerle görüşmenin yapılarak ve bu sistemin tekrar uygulanması sağlanmalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.