Ambargocu ülkelerden Katar bildirisi: Yetmez

Ambargocu ülkelerden Katar bildirisi: Yetmez

ABD-Katar uzlaşmasından sonra 4 ülke Katar'a karşı bildiri yayınladı: Önce Katar taleplerimizi karşılasın...

ABD ve Katar’ın imzaladığı ‘terörle mücadele mutabakatı’nın ardından ülkeye ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, “Katar makamları terörle mücadele ile bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasını kapsayan adil taleplerimizin tamamını yerine getirinceye kadar halihazırdaki uygulamalarımız devam edecek” denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Salı günkü Katar ziyareti sırasında iki ülke arasında “terörle mücadele ve terörün finansmanının önlenmesi” konularında işbirliği yapılması üzerine mutabakat zaptı imzalanmıştı. Katar ile ABD arasında terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik dün imzalanan mutabakat zaptının, 4 ülkenin uzun zamandır Katar’dan ‘teröre desteğini kesmesi çerçevesinde defalarca bildirdiği talep ve baskılarının bir neticesi olduğu’ belirtilen bildiride, “Bu adım yetersiz. Katar makamlarının terörün desteklenmesi, buna kucak açılması ve finanse edilmesiyle mücadeledeki ciddiyeti yakından izlenecek” değerlendirmesi yapıldı.

Ortak bildiride ABD’nin diplomatik krizi çözmek için devam ettirdiği çalışmaların takdirle karşılandığı ve Katar’ın terörizmin finansmanına yönelik mücadelesinin yakından izleneceği kaydedildi.
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es Sani ise anlaşmanın dört Arap ülkesiyle yaşadığı krizle bir alakasının olmadığını ileri sürdü.

‘KATAR ADİL TALEPLERİ YERİNE GETİRMELİ’

Katar’a ambargo uygulayan Arap ülkelerinin bildirisinde, Doha yönetiminin ‘terörü desteklediği, finanse ettiği, aşırılık yanlılarına kucak açtığı, nefret söylemini yaygınlaştırdığı ve diğer ülkelerinin içişlerine müdahale ettiği iddia ediliyor. Katar aleyhindeki uygulamaların gerekçelerinin bunlar olduğu söylenen bildiride, Doha yönetiminin buna tam anlamıyla son vermesi ve adil, yasal talepleri yerine getirmesi gerektiğine değinildi.
Ambargo uygulayan ülkelerin, Katar’ı 2013 Riyad Anlaşması ile 2014’teki tamamlayıcı anlaşmayı ihlal etmekle de suçladığı bildiride, Katar makamlarının sonuncusu 2013 Riyad Anlaşması olmak üzere tüm anlaşmaları ve yükümlülükleri bozmayı alışkanlık haline getirdiği söylendi. Bildiride dört ülkenin Katar’a ambargo uygulamasına gösterdiği gerekçelerin yanı sıra bu ülkenin ‘ciddiyetini doğrulayacak sıkı bir denetim olmaksızın mevcut siyasetine bağlı olarak vereceği taahhütlere güvenilemeyeceği’ vurgulandı.

Rex Tillerson mutabakatın açıklandığı ortak basın toplantısında, “Amerika Birleşik Devletleri ve Katar birlikte finansmanın izini sürmek, işbirliği yapmak, bilgi paylaşımında bulunmak ve bölgeyi güvenli tutmak için daha çok çaba gösterecek” demişti. ABD, krizin askeri ve terörle mücadele faaliyetlerini etkilemesinden ve Katar’a hava ve deniz bağlantılarını kullanma izni veren İran’ın ülke üzerindeki etkisinin artmasından endişe ediyor.

CİDDE’DE KATAR KONUŞULACAK

Katar’a boykot uygulayan 4 Arap ülkesinin dışişleri bakanları da Çarşamba günü Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bir araya gelecekler. Toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da katılacak.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, aşırılık yanlısı grupları desteklediği ve İran’la yakın ilişkilere sahip olduğu gerekçesiyle geçen ay Katar ile tüm ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ambargo uygulamaya başlamışlardı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.