Almanya'dan Türkiye'ye silah satışına onay

Almanya'dan Türkiye'ye silah satışına onay

Berlin, Suriye harekâtının başlamasından sonra Türkiye'ye askeri malzeme satışlarının sürdüğünü doğruladı. Yeşiller, bunun aksini iddia eden koalisyon partilerini kamuoyunu aldatmakla suçladı.

Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekâtının başlamasından sonra Alman hükümetinin, NATO müttefiki Türkiye’ye milyonlarca Avro değerinde askeri malzeme satışına izin verdiği öğrenildi. Alman Ekonomi Bakanlığının Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour’un yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Afrin Operasyonunun başlamasından sonra Türkiye’ye 4 milyon 400 bin avroluk askeri malzeme satışı için Alman hükümetinden 20 ayrı izin alındığı belirtildi. Bir önceki yılın aynı zaman diliminde silah satışları için 14 izin çıkarılmış ve Türkiye’ye 3 milyon 600 bin Avro değerinde askeri malzeme satılmıştı.

Türkiye’ye hangi malzemenin sevk edildiği açıklanmadı. Tüfek, tank ve roket gibi silahlar dışında silahsız askeri araçlar ve keşif teknolojisi de askeri malzeme sınıfına giriyor.

GABRİEL DURDURULDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

Dışişleri Bakanlığı görevi Çarşamba günü sona eren Sigmar Gabriel ise Şubat ayında harekâtın başlamasıyla birlikte Türkiye’ye yapılan sevkiyatın durdurulduğunu söylemişti. Gabriel, Gazeteci Deniz Yücel’in tahliye edildiği 16 Şubat’ta katıldığı televizyon programında, “Suriye’nin kuzeyindeki çarpışmalarla bağlantılı olarak hiçbir askeri malzeme sevkiyatında bulunmadık. NATO müttefiki Türkiye dahi söz konusu olsa böyle durumlarda Almanya’nın askeri malzeme vermesi yasaktır” demişti. Gabriel söylerini, “Harekâttan önce silah dışında askeri malzeme gönderebilirdik. Ancak harekât nedeniyle buna da son verdik. Bu uygulamayı değiştiremeyiz ve değiştirmek de istemiyoruz” şeklinde sürdürmüştü.

Almanya’dan Türkiye’ye yapılan askeri malzeme satışları 2018 yılıyla birlikte artmaya başladı. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Machnig’in yazılı cevabına göre Ocak ve Şubat aylarında 9 milyon 700 bin avroluk satışla ilgili 34 ayrı ihracat izni verildi. 2017 yılında Türkiye Almanya’dan ithal ettiği askeri malzemeye 34 milyon 200 bin avro ödemişti. Almanya’da yasalar uyarınca silah ve silahlanma malzemesi satışına Alman hükümetinin onayı gerekiyor. (Kaynak: DW Türkçe)

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.