Almanya'da Türkiye seçimi yorumu: İki ihtimal var!

Almanya'da Türkiye seçimi yorumu: İki ihtimal var!

Türkiye'deki seçim sürecini yakından takip eden Alman uzman Josef Janning'e göre, 24 Haziran sonrası Türkiye'de olası iki senaryo var...

24 Haziran seçim süreci Almanya tarafından yakından izleniyor.

Merkel hükümeti, siyasi gelişmeler ışığında takınacağı tavrı ve izleyeceği politikayı şekillendirmeye çalışıyor.

Başkent Berlin’de siyasetçilerin ve uzmanların yaptıkları değerlendirmelerde Türkiye’yi zor bir dönemin beklediği görüşü öne çıkıyor.

Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin (ECFR) Berlin Direktörü Josef Janning, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sistem değişikliği ısrarı ile adeta Türkiye’yi bir çıkmaza soktuğunu belirterek, mevcut koşullar altında seçimlerin ‘gerçek anlamda bir galibinin olamayacağını’ söyledi.

Türkiye’yi sancılı bir sürecinin beklediği öngörüsünde bulunan Janning şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de olası görünen iki senaryo var, bunlar da nihayetinde herkesin kaybettiği senaryolar. Birinci ihtimal, gücünü yitirmekte olan Erdoğan seçimi az bir farkla kazanır, gücünü yeniden pekiştirmek ister, bunun için başvuracağı araç ve yöntemlerle de Türkiye’yi Avrupa’dan daha da uzaklaştırır. İkinci ihtimal ise Erdoğan’ın seçimi kaybetmesi, ancak bunu kabullenmemesi.”

‘EKONOMİDEKİ İSTİKRARSIZLIK AGRESİFLEŞTİREBİLİR’

Son üç ayda Türkiye’de ekonomide yaşanan sıkıntıların, Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerinin ve güçlü bir maliye politikasının aslında ekonominin iki temel dayanağı olduğunu gösterdiğini söyleyen Janning, “Ne yazık ki Türk siyasi liderliği, kendi çıkar ve hedefleri uğruna Türk ekonomisinin güvenliğini oluşturan bu iki dayanağı ihmal etti” görüşünü kaydetti. Alman uzman, “Ekonomideki istikrarsızlık süreci Erdoğan ve AKP’yi hem içeride hem de dış dünyaya karşı daha da agresifleştirebilir. Kaygı bu” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’DE NE YAŞANIYORSA ALMANYA’DA YANKI BULUYOR’

Heinrich Böll Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi Kristian Brakel de, Alman siyasetinin 24 Haziran seçimlerine yakın ilgisinin ‘son derece doğal’ olduğunu vurguladı. Brakel, “Türkiye’nin Almanya dışında bu denli yakın, iç içe geçmiş ilişki içerisinde olduğu başka bir ülke yok. Öte yandan Türkiye’de ne yaşanıyorsa 3 milyondan fazla Türkün yaşadığı Almanya’da otomatik olarak yankı buluyor. Türkiye sadece dış politikanın değil aynı zamanda Alman iç politikasının da gündemini oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Almanya arasında geçen yıl gerilimin tırmanması üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir masa oluşturulduğuna dikkat çeken Brakel, burada Türk dış politikasının Almanya’daki etkilerinin mercek altına alındığını söyledi ve “Erdoğan’ın dış politikasında Türk diasporasını bir tür pazarlık aracı olarak kullanması, Alman dış politikası açısında ele alınması gereken bir konu olarak değerlendiriliyor” ifadesini kullandı. (DW Türkçe/Değer Akal)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.