Almanya’da Seküler İslam Girişimi kuruldu

Almanya’da Seküler İslam Girişimi kuruldu

Almanya’da Yeşiller partisinin eski lideri Cem Özdemir’in de yer aldığı isimler tarafından “Seküler İslam Girişimi” kuruldu. Girişim, “çağdaş İslam anlayışının” sesi olmayı hedeflediğini belirtti.

Almanya’da kurucuları arasında Yeşiller partisinin eski Genel Başkanı Cem Özdemir, sosyolog Necla Kelek, avukat Seyran Ateş, siyaset bilimci Hamed Abdel-Samad ve psikolog Ahmad Mansour da yer aldığı “Seküler İslam Girişimi” kuruldu.

Girişimin kuruluş bildirisinde “Bütün İslam’ın yorumlanması hakkını kendinde gören, demokrasiden uzak, siyasallaşmış bir İslam’ın artan gücünü kabullenmek istemiyoruz” ifadesinin yer aldı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, “Seküler İslam Girişimi’nin” Alman İslam Konferansı’na katılan muhafazakâr dini derneklerin egemenliğini eleştirerek, “çağdaş İslam anlayışının” sesi olmak istediği belirtildi. Bunun yanı sıra girişim, çağdaş “Alman İslamı’nın” ülke dışındaki hükümet ve kuruluşlardan her açıdan bağımsız olması gerektiğini vurguladı. Girişim ayrıca, “demokratik çekinceler” nedeniyle Müslüman derneklerinin dini cemaat olarak kamu hukukuna tabi tüzel kişi olarak tanınmasına karşı çıkıyor. Girişimin kuruluş bildirisinde, “inananlar ve inanmayanlar arasında ayrım yapılmasını elbette reddediyoruz” ifadesine de yer verildi.

“Seküler İslam Girişimi’nin” kuruluş bildirisini imzalayanlar, Almanya’da “artan Müslüman düşmanlığının yanı sıra artan İslamcılık karşısında kaygı duyduklarını” da dile getirdi. Bildiride, Almanya’daki Müslümanların, “halkın Müslüman olmayan kesimindeki kaygıları” giderecek şekilde “insan hakları ile tamamen uyumlu bir İslam’ın gelişmesinden” sorumlu olduğu ifade edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.