Almanya Türkiye'yi resmen veto edecek

Almanya Türkiye'yi resmen veto edecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'yle AB arasındaki Gümrük Birliği'nin genişletilmesi anlaşmasını veto edeceğini Brüksel'e resmen bildirdi.

Almanya, Türkiye’yle AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesini engelleme kararını resmiyete döküyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çarşamba günü biraraya geldiği Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’i Berlin’in vetosu hakkında bilgilendirdi.

Hürriyet’in Berlin muhabiri Celal Özcan’ın haberine göre, Merkel çarşamba günü Juncker’le Berlin’de iş yemeğinde biraraya geldi. Türkiye’de Alman vatandaşlarının tutuklanmalarına tepkili olan Merkel, Ankara’yla ticaret hacmini genişletmeyi öngören Gümrük Birliği’nin güncellenmesine karşı vetosunu Juncker’e iletti. Merkel, Juncker ile görüşmesinden bir gün önce Berlin’deki yaz basın toplantısında Almanya’nın Gümrük Birliği’nin güncellenmesini veto edeceğini duyurmuştu.

Basın toplantısında “Alman hükümeti olarak mevcut koşullar altında önümüzdeki aylar içinde Gümrük Birliği müzakereleri için yetki vermeyeceğiz” diyen Merkel, bunu AB Komisyonu Başkanı’na Berlin ziyaretinde ileteceğini belirtmişti. Merkel’in Juncker’le kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmede, Almanya’nın vetosuyla ilgili bilgi verdiği öğrenildi.

AVRUPA KOMİSYONU İSTEDİ

Avrupa Komisyonu geçen yıl sonunda üye ülkelerden Türkiye’yle 1996 yılından beri mevcut Gümrük Birliği’ni genişletme müzakerelerine yetki vermelerini istedi. Gümrük Birliği’nin genişletilmesiyle tarım ürünleri, kömür ve çelik ürünlerinin gümrükten muaf tutularak, ticaret hacminin artırılması öngörülüyor. Mevcut Gümrük Birliği sözleşmesi en başta sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşımını kapsıyor. Geleneksel tarım ürünleri ve hizmet sektörü ise kapsam dışında.

Komisyon, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesinin iki tarafa da önemli ekonomik yararlar sağlayacağı görüşünde. Gümrük Birliği’nin genişletilmesini ise en başta ticaretinin yüzde 40’ını AB’yle yapan Türkiye istiyor. (Kaynak: Hürriyet)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.