Almanya Savunma Bakanı: İncirlik'i Çarşamba günü görüşeceğiz

Almanya Savunma Bakanı: İncirlik'i Çarşamba günü görüşeceğiz

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlik Üssü konusundaki kararın, bakanlar kurulu toplantısında ele alınacağını söyledi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, hükümetin İncirlik Üssü konusunu, Çarşamba günü görüşeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Ankara ziyaretinde, Alman vekillerin İncilik’teki Alman askerine ziyaret izni verilmemesi üzerine açıklama yapan Von der Leyen, “Bundan sonra nasıl hareket edileceğini Çarşamba günü bakanlar kurulu toplantısında konuşup değerlendireceğiz” dedi.

Çarşamba günü İncirlik’le ilgili kararın alınacağını kaydeden Von der Leyen, “Askerlerin başka bir yere kaydırılmasına hazırız” şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ankara temaslarının ardından İncirlik’ten çekilme kararını Federal Parlamento’nun vereceğini söylemişti. Gabriel, çekilme sürecinin bu hafta ve gelecek hafta başlayacağını da kaydetmişti.

Alman Ntv kanalının haberine göre ise Gabriel, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in aksine Çarşamba günü hükümetin bir karar almasını beklemiyor. Alman basını ise, son gelişmeler ışığında İncirlik’ten çekilme kararının Federal Parlamento’da alınmasının kesin olduğu yönünde değerlendirmelerde bulunuyor.

‘ÇEKİLME KARARI İÇİN BLOKAJ KALDIRILMALI’

Spiegel Online, gelişmelerin ardından çekilme kararı alınmasının formaliteden ibaret olacağını yazdı. Net bir tarih olmadığına vurgu yapan dergi, parlamentonun 19 Haziran’da yapacağı oturumda bu kararın alınabileceğini belirtti. Habere göre, Alman Savunma Bakanlığı Kasım ayı sonundan beri çekilme konusunda çalışma yapıyor. Ürdün, İncirlik Üssü’ne alternatif olarak değerlendiriliyor.

SPD (Sosyal Demokrat Parti) Federal Parlamento Dış İlişkiler Sözcüsü Niels Annen, Spiegel’e yaptığı açıklamada, birlik partileri CDU/CSU’nun (Hristiyan Demokrat Birlik) çekilme konusundaki blokajını kaldırılması gerektiğini söyledi. Annen, “Sonuç belli olduğuna göre, parlamentonun önümüzdeki oturumda çekilme kararı alabilmesi için birlik partileri blokajı kaldırmalı” diye konuştu.

SPD grubu geçtiğimiz günlerde oy birliği ile İncirlik’ten çekilmesi gerektiği yönünde karar almış ve hükümete birliklerin kaydırılması konusunda parlamentoya öneri getirmesi çağrısında bulunmuştu.

‘ALTERNATİF MEVCUTSA, ÇEKİLME KARARI DOĞRU OLACAKTIR’

Çekilme konusunda acele edilmemesini savunan birlik partilerinden de, Gabriel’in Ankara ziyaretinden sonuç alınamaması üzerine açıklamalar geldi. Federal Hükümet Transatlantik Koordinatörü Jürgen Hardt, hükümetin bu hafta içerisinde çekilme konusunda karar almasını beklediğini söyledi.

Federal Parlamento Dış ilişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen de benzer bir beyanda bulundu. Röttgen, hükümetin, Almanya’nın güvenlik ve dış politik hedeflerinin başka yerlerden de aksamadan yapılabileceği konusunda parlamentoya bilgi vermek durumunda olduğunu belirtti. Röttgen, hükümet tarafından bu yönde bir değerlendirmenin parlamentonun bir sonraki oturumuna kadar yapılması gerektiğine işaret etti. Röttgen, “Alternatif  mevcutsa, İncirlik’ten çekilme doğru karar olacaktır” diye konuştu.

Almanya’nın İncirlik Üssü’nde 6 adet Tornado keşif uçağının yanı sıra, bir adet yakıt ikmal uçağı ve 260 dolayında askeri personeli bulunuyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.